Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Що необхідно знати про індивідуальні податкові консультацій

опубліковано 11 червня 2020 о 10:25

#Закон №466

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області інформують, що Законом № 466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» було внесено зміни,  зокрема, до гл. 3 «Податкові консультації».

Тепер у Податковому Кодексі України (далі ПКУ) чітко зазначено, що контролюючі органи надають безоплатно індивідуальні податкові консультації (далі – ІПК) з питань практичного застосування окремих норм податкового та іншого законодавства платникам податків за їх зверненням  у паперовій або електронній формі.

До змін, внесених Законом № 466, звернення платників податків на отримання індивідуальної податкової консультації приймались виключно в  письмовій формі.

Запит на отримання ІПК в електронній формі необхідно завіряти кваліфікованим електронним підписом. Вибір, у якій формі отримати ІПК, залишається за платником податків, а юридична сила ІПК, наданої в паперовій або електронній формі, – однакова.

Строк на надання платникові податків ІПК становитиме, як і зараз, 25 календарних днів. Але продовжити строк для відповіді можна буде на 15 к. д. (до змін було на 10 к. д.). Тобто максимальний строк, протягом якого платник податків отримає відповідь від ДПС, тепер дорівнюватиме 40 к. д.

Крім того, з 1 січня наступного року надана платнику індивідуальна податкова консультація більше не захищатиме його від притягнення до відповідальності – Закон № 466 виключає з ПКУ абзаци 1-2 п. 53.1.