Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Проведено сеанс телефонного зв’язку "гаряча лінія"

опубліковано 20 серпня 2020 о 10:02

Нещодавно ГУ ДПС у Рівненській області  проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з начальником управління контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів Сергієм Гуменним

 Тема «гарячої лінії»: «Порядок ліцензування торгівлі алкогольними напоями,тютюновими виробами та пальним, адміністрування акцизного податку».

 

Відповіді на цікаві запитання пропонуємо вашій увазі.

Яка відповідальність передбачена до СГ за реалізацію алкогольних напоїв, тютюнових виробів, на які відсутні супровідні документи (видаткові та товарно-транспортні накладні) на їх придбання?
Транспортування горілки та лікеро-горілчаних виробів, відвантажених з акцизного складу підприємства, на якому виробляються спирт етиловий, горілка та лікеро-горілчані вироби, без товарно-транспортних накладних, зареєстрованих в Єдиному реєстрі товарно-транспортних накладних на переміщення спирту етилового та алкогольних напоїв, з відміткою представника контролюючого органу на акцизному складі забороняється.
До суб’єктів господарювання, що здійснюють реалізацію алкогольних напоїв чи тютюнових виробів, які не обліковані у встановленому порядку, та/або не надали під час проведення перевірки документи, які підтверджують облік товарів, що знаходяться у місці продажу (господарському об’єкті), за рішенням контролюючих органів застосовується фінансова санкція у розмірі подвійної вартості таких товарів, які не обліковані у встановленому порядку, за цінами реалізації, але не менше десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Такі вимоги не поширюються на фізичних осіб - підприємців, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками податку на додану вартість.
Крім того незабезпечення платником податків зберігання первинних документів протягом установлених строків їх зберігання та/або ненадання платником податків контролюючим органам оригіналів документів чи їх копій при здійсненні податкового контролю тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 грн. (ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 2040 грн).

Також до керівників та інших посадових осіб такого суб’єкта господарювання застосовується адміністративна відповідальність передбачена ст. 163 прим. 1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

 

Чи можливо відновити ліцензію на виробництво, зберігання, оптову та роздрібну торгівлю пальним, дію якої призупинено у зв’язку з несвоєчасним внесенням чергового платежу за таку ліцензію?

Дія призупиненої ліцензії на виробництво, зберігання, оптову та роздрібну торгівлю пальним поновлюється з моменту зарахування відповідного чергового платежу за ліцензію до бюджету. У разі несплати чергового платежу за ліцензію протягом 30 календарних днів від моменту призупинення її дії така ліцензія анулюється шляхом прийняття органом, який видав ліцензію, відповідного письмового розпорядження.

 

Яким чином визначається належність пального до підакцизних товарів?

Підакцизними товарами (продукцією) є товари за кодами згідно з УКТ ЗЕД, на які Податковим кодексом України встановлено ставки акцизного податку.
Класифікація товарів згідно з УКТ ЗЕД, зокрема пального, здійснюється відповідно до Митного тарифу України та Пояснень до УКТ ЗЕД.

 

Які операції з підакцизними товарами не підлягають оподаткуванню акцизним податком?

 Відповідно до п. 213.2 Податкового кодексу операцій з підакцизними товарами, які не підлягають оподаткуванню акцизним податком належать операції з:
вивезення (експорту) підакцизних товарів (продукції) платником податку за межі митної території України.
Товари (продукція) вважаються вивезеними (експортованими) платником податку за межі митної території України, якщо їх вивезення (експортування) засвідчене належно оформленою митною декларацією, у тому числі, якщо відвантаження відбулося у звітному періоді, а вивезення (експортування) – у наступному звітному періоді і на дату подання декларації з акцизного податку за звітний місяць наявна така митна декларація;
 ввезення на митну територію України раніше експортованих підакцизних товарів (продукції), у яких виявлено недоліки, що перешкоджають реалізації цих товарів на митній території країни імпортера, для їх повернення експортеру.
Такі підакцизні товари (продукція) ввозяться їх продавцем (експортером) без подальшої реалізації на митній території України;
реалізації електричної енергії, виробленої кваліфікованими когенераційними установками та/або з відновлюваних джерел енергії;
передачі для власного споживання в межах одного підприємства електричної енергії (за кодом 2716 00 00 00 згідно з УКТ ЗЕД), виробленої на цьому підприємстві.