Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Здаєте майно в оренду? Зверніть увагу на нюанси оподаткування!

опубліковано 30 вересня 2020 о 11:33

Якщо ви вирішили здавати майно в оренду, то оподаткування доходу від такої операції залежатиме від того, в якому юридичному статусі будете знаходитись: як зареєстрований суб’єкт підприємницької діяльності чи як звичайна фізична особа.

Розглянемо варіанти.

1.Ви здаєте в оренду нерухоме майно як фізична особа іншій  фізичній особі, яка не є суб’єктом господарювання.

Дохід від надання нерухомості в оренду, житловий найм оподатковуватиметься податком на доходи фізичних осіб (ПДФО) за ставкою 18 %. Також зазначений дохід є об’єктом оподаткування військовим збором (ВЗ) за ставкою 1,5 %.

При цьому сам об'єкт оподаткування визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі оренди, але не менше ніж мінімальна сума орендного платежу за повний чи неповний місяць оренди. Мінімальна сума орендного платежу встановлюється органами місцевого самоврядування. Якщо мінімальну вартість не встановлено чи не оприлюднено до початку звітного (податкового) року, об'єкт оподаткування визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеного в договорі оренди.

Особою, відповідальною за нарахування та сплату податку до бюджету, є платник податку – орендодавець. Тобто, вам необхідно буде сплатити встановлені податки та прозвітувати про це в податкову (подати Декларацію про майновий стан і доходи).

Наприклад, ви здаєте квартиру, яка належить на праві приватної власності, громадянину. Оренда плата щомісячно становить 5000 гривень. Сума податкових зобов’язань за квартал (3 місяці) становитиме 2925 грн. (ПДФО 2700 грн. (15000 * 0,18) + ВЗ 225 грн. (15000 * 0,015).

2. Ви, як звичайна фізична особа, здаєте в оренду нерухоме майно суб’єкту підприємницької діяльності.

Такий дохід буде оподатковуватись аналогічно доходу, визначеному у першому прикладі, але податковим агентом (тим, хто відповідає за нарахування та сплату податку під час нарахування доходу) буде  орендар -  суб’єкт підприємницької діяльності, який і перерахує визначені податки до бюджету.

3. Ви надаєте в оренду нерухоме майно як фізична особа-підприємець-платник єдиного податку.

У разі реєстрації підприємцем та обрання спрощеної системи оподаткування  податок складатиме:

-         для ІІ групи платника єдиного податку -  20% від мінімальної заробітної  плати щомісячно (ставка єдиного податку встановлюється у відсотках (фіксовані ставки) до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року);

-         для ІІІ групи  платника  єдиного податку -  5% від отриманого доходу (у разі включення ПДВ до складу єдиного податку) або 3% від отриманого доходу (+ сплата ПДВ ).   

 Зверніть увагу, що фізичні особи - підприємці не можуть застосовувати спрощену систему оподаткування, у разі якщо надають в оренду:

-          земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара;

-          житлові приміщення та/або їх частини з  площею більше  ніж    100 квадратних метрів;

-          нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, з  площею більше ніж  300 квадратних метрів.