Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Проведено сеанс телефонного зв'язку "гаряча лінія"

опубліковано 05 жовтня 2020 о 13:16

Нещодавно Головним управлінням  ДПС у Рівненській області  проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з заступником начальника ГУ ДПС в області Зоєю Хоній.

Тема «гарячої лінії»: «Автоматизований моніторинг відповідності податкової накладної/розрахунку коригування критеріям оцінки ступеня ризиків та новації в застосуванні РРО». Надаємо відповіді на питання, що надійшли під час «гарячої лінії».

 Чи можна відмовитися від класичного РРО і почати застосовувати програмні реєстратори?

Так, можна. Суб'єкти господарювання, які у зв'язку із застосуванням програмних реєстраторів розрахункових операцій вирішили відмовитися від застосування класичних РРО, строк служби яких не закінчився, повинні скасувати реєстрацію таких реєстраторів розрахункових операцій із поданням до контролюючих органів звітних документів, передбачених Законом про РРО.

 

Як змінилися розміри штрафів за порушення застосування реєстраторів розрахункових операцій?

Штрафи при порушеннях застосування РРО  змінено з 1 серпня. Так, при виявленні порушення щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій з 1 серпня 2020 року застосовуються штраф у таких розмірах:

за перше порушення – у розмірі 10 відсотків вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг); за кожне наступне порушення – у розмірі 50 відсотків вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг).

З 01.01.2021 р. розмір штрафу буде збільшено та становитиме 100 і 150 відсотків вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг) відповідно за перше й наступні порушення.

 

Чи обов’язково з 01.09.2020 використовувати ПРРО, якщо вже є зареєстрований РРО?

Суб’єкт господарювання може обрати РРО, який йому зручніше використовувати під час здійснення розрахункових операцій, – класичний РРО чи програмний РРО  (ПРРО).

Програмний РРО можна встановити на смартфон, планшет, комп’ютер чи інший будь-який гаджет, який має операційну систему та підключення до Інтернет.

На сьогодні для застосування ПРРО існує розроблене ДПС програмне рішення – доступне кожному на безкоштовній основі, що розміщене на сайті ДПС Ураїни в банері «Програмні РРО».

Здійснити реєстрацію ПРРО можна в електронному вигляді за допомогою електронного сервісу «Електронний кабінет».

У разі виникнення питань з приводу користування Електронним кабінетом,  платники мають можливість звернутися до фахівців Головного управління ДПС у Рівненській області за телефоном 692 -628.

 

Які дії платника ПДВ у разі віднесення його до переліку ризикових?

Порядок зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затверджено постановою КМУ від 11.12.2019 № 1165 «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних».

У разі віднесення платника податку до переліку ризикових, відповідно пунктів 1-8 «Критеріїв ризиковості платників податку на додану вартість» необхідно надати документи на виключення з переліку ризикових.

Документами, необхідними для розгляду питання виключення платника податку з переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості платника податку, можуть бути:

- договори, зокрема зовнішньоекономічні контракти, з додатками до них;

- договори, довіреності, акти керівного органу платника податку, якими оформлено повноваження осіб, які одержують продукцію в інтересах платника податку для здійснення операції;

- первинні документи щодо постачання/придбання товарів/послуг, зберігання і транспортування, навантаження, розвантаження продукції, складські документи (інвентаризаційні описи), у тому числі рахунки-фактури/інвойси, акти приймання-передачі товарів (робіт, послуг) з урахуванням наявних типових форм та галузевої специфіки, накладні;

- розрахункові документи та/або банківські виписки з особових рахунків;

- документи щодо підтвердження відповідності продукції (декларації про відповідність, паспорти якості, сертифікати відповідності), наявність яких передбачено договором та/або законодавством;

- інші документи, що підтверджують невідповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку.

Інформацію та копії документів, подані платником податку, комісія регіонального рівня розглядає протягом семи робочих днів, що настають за датою їх надходження, та приймає відповідне рішення.

За результатами розгляду інформації та копій документів, комісією регіонального рівня приймається рішення про відповідність/невідповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку, яке платник податку отримує в електронному кабінеті у день його прийняття.

 

Чи можна подати Таблицю даних платника податку без зупинки реєстрації  ПН?

Таблиця даних платника податку – це зведена інформація, що подається платником ПДВ до податкового органу, щодо: кодів видів економічної діяльності платника податку згідно з Класифікатором видів економічної діяльності, кодів товарів згідно з УКТ ЗЕД, та/або кодів послуг згідно з Державним класифікатором продукції та послуг, що постачаються та/або придбаваються (отримуються) платником податку, ввозяться на митну територію України.

Оскільки Таблиця – це інформація про специфіку діяльності платника ПДВ, то вона може бути подана без факту зупинення реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН.

Таблиця з поясненнями розглядається комісією регіонального рівня протягом п’яти робочих днів та приймається рішення про її врахування або неврахування.

Якщо Таблиця даних податковим органом враховується, то в подальшому, коли за результатами перевірки податкових накладних/розрахунків коригування визначено, що у них відображена операція з товаром за кодом згідно з УКТ ЗЕД та/або послугою за кодом згідно з ДКПП, які зазначені у Таблиці, то реєстрація таких податкових накладних не зупиняється.