Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Не мовчіть, якщо роботодавець порушує законодавство про працю

опубліковано 19 жовтня 2020 о 10:00

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області інформують краян, що легалізація зайнятості (працевлаштування) та легалізації заробітної плати - в пріоритетах сьогодення. У цьому напрямку фахівці податкової служби здійснюють як інформаційно-роз’яснювальну роботу, так і вживають відповідні заходи контролю, інформують громадян про перспективи та переваги офіційного працевлаштування та роз’яснюють роботодавцям наслідки використання нелегальної праці.

Порушуючи законодавство про працю, роботодавці позбавляють найманих фізичних осіб соціальних гарантій (права на відпустку, страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, права на оплату листків непрацездатності, інші форми державної допомоги), а також позбавляють громадян пенсійного стажу та можливості отримати допомогу у разі втрати роботи. Тож неофіційне працевлаштування - це втрата для працівника законодавчого захисту та безправна залежність від роботодавця та його дій. Тому податківці звертаються до жителів Рівненщини повідомляти про тіньову зайнятість, щоб своєчасно реагувати на такі факти.

Протягом січня — вересня 2020 р. за результатами здійснених ГУ ДПС у Рівненській області перевірок виявлено використання праці 108 найманих працівників без належного оформлення трудових відносин.

Звертаємо увагу, що сьогодні нові підходи до аналітики під час контрольно-перевірочної роботи дозволяють виявляти ризикові сфери діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, зокрема, завдяки аналізу даних з відкритих джерел інформації (загальнодоступні державні реєстри, набори відкритих даних, бази даних державних органів тощо) у поле зору податківців потрапляють роботодавці, які не оформлюють трудові відносини з працівниками. Так, лише поточного року в результаті контрольних заходів  встановлено 36 випадків порушень підприємствами та фізичними особами — підприємцями, виплати заробітної плати (або інших доходів) громадянам з порушенням діючого податкового законодавства. За результатами проведених перевірок додатково донараховано до бюджету 933,8 тис. грн. ПДФО, 77,7тис. грн. військового збору та 73,6 тис. грн. єдиного внеску.

Тож громадянам не треба мовчки терпіти приниження, коли роботодавець платить  зарплату «в конверті», тим самим не тільки обкрадає державу, а й позбавляє працівників пенсії та соціального захисту. Тим, кому виплачують менше мінімального рівня або взагалі не виплачують заробітну плату, якщо роботодавець не оформлює трудовий договір чи змушує працівників реєструватися ФОПами, необхідно повідомити про це податкову службу.

Нагадуємо, що з 1 вересня поточного року мінімальна зарплата становить 5000 гривень.