Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Запитували-відповідаємо

опубліковано 26 жовтня 2020 о 09:46

Чи існують обмеження у наданні майна в оренду підприємцем - платником єдиного податку?

Так, існують. Бути орендодавцем може не кожен підприємець – платник єдиного податку. У даному випадку необхідно зважати на те, яку групу спрощеної системи оподаткування обрав ФОП, та яку площу він має здавати в оренду.

Так, не можуть надавати в оренду нерухоме майно платники єдиного податку першої групи. Адже до платників єдиного податку, які відносяться до першої групи, належать фізичні особи – підприємці, які здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню. 

Щодо ФОП, які перебувають у другій групі, то на цій групі можуть перебувати фізичні особи - підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства. Отже, платники єдиного податку другої групи можуть надавати в оренду майно лише платникам єдиного податку, у тому числі юридичним особам – платникам єдиного податку, а також громадянам.

Платники єдиного податку третьої групи можуть надавати майно в оренду будь-яким особам, але як «спрощенці» другої групи, так і третьої групи, повинні враховувати певні  обмеження.  Зокрема, підпунктом 291.5.3 п. 291.5 ст. 291 Податкового кодексу України визначено, що фізичні особи - підприємці, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара, житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 100 квадратних метрів, нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 300 квадратних метрів, не можуть бути платниками єдиного податку. Тому, якщо підприємець буде надавати в оренду  площі сумарно більші, ніж зазначені в Податковому кодексі, він має це здійснювати лише на загальній системі оподаткування.