Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про соціальну підтримку платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів говорили під час інтернет-конференції

опубліковано 17 грудня 2020 о 08:21

Питання соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів та цифровізація податкової служби стали провідними під час інтернет-конференції, що днями відбулась в Головному управлінні ДПС у Рівненській області. 

Представники інститутів громадянського суспільства, члени Громадської ради при ГУ ДПС у Рівненській області, науковці, студенти – майбутні фахівці з бухгалтерського обліку  та податківці обговорили законодавчі новації, впроваджені Законами України від 4 грудня 2020 року №1071-IX , № 1072-ІХ та від  01 грудня 2020 року № 1017-ІХ.

Заступник начальника ГУ ДПС у Рівненській області Зоя Хоній роз’яснила основні положення цих законів, наголосивши, що передбачені преференції, зокрема,  в частині оподаткування матеріальної допомоги та компенсації, які надаватимуться платникам податків, преференції  щодо нарахування та сплати єдиного внеску, послаблення для врегулювання податкового боргу платників податків.

Податківці окремо зупинились на змінах у застосуванні РРО. Зазначили, що відтерміновано використання касових апаратів для «спрощенців», зокрема до 1 січня 2022 року застосування РРО  не обов’язкове для підприємців, які здійснюють: реалізацію товарів (надання послуг) через мережу Інтернет; роздрібну торгівлю вживаними товарами в магазинах (група 47.79 КВЕД); діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування, якщо така діяльність є іншою, ніж визначена пунктом 11 статті 9 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг"; діяльність туристичних агентств, туристичних операторів; діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщення (група 55.10 КВЕД); реалізацію текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках), деталей та приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, що затверджується Кабінетом Міністрів України. Але у  разі перевищення платником єдиного податку другої - четвертої груп (фізичною особою - підприємцем) в календарному році обсягу доходу в розмірі 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня податкового (звітного) року, застосування реєстратора розрахункових операцій та/або програмного реєстратора розрахункових операцій для такого платника єдиного податку є обов'язковим.

Під час заходу цікаву дискусію викликало питання розвитку електронних сервісів та надання електронних довірчих послуг. Учасники відмітили сучасність цього напрямку та необхідність його подальшого розвитку, адже це, перш за все, легкість сплати податків та можливість  дистанційного спілкування з органами податкової служби.

Спілкуючись, учасники конференції погодили питання проведення навчальних онлайн-семінарів, спрямованих на популяризацію сервісів податкової служби та роз’яснення законодавчих новацій, за участі податківців, науковців кафедри обліку і аудиту Національного університету водного господарства і природокористування, Громадської ради при ГУ ДПС у Рівненській області та Рівненського відділення Асоціації платників податків України.