Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На які базові показники при оподаткуванні впливатимуть нові мінімальна зарплата та прожитковий мінімум

опубліковано 25 січня 2021 о 13:49

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області нагадують,  що  відповідно до ст. 8 Закону про Держбюджет  мінімальну заробітну плату (МЗП) установлено   з 01 січня 2021 року: у місячному розмірі — 6000 грн.; у погодинному розмірі — 36,11 гривень.  Розмір прожиткового мінімуму (ПМ) для працездатної особи з 01.01.2021 – 2270 гривень.  Ці розміри впливатимуть на наступні показники.

 

  • Неоподатковувана вартість подарунків

Вартість дарунків (призів переможцям та призерам спортивних змагань), яка не обкладається податком на доходи фізичних осіб (ПДФО) та військовим збором (ВЗ), становить 25 % МЗП, встановленої на 1 січня звітного року в розрахунку на місяць (пп. 165.1.39 Податкового кодексу). Відповідно у  2021 році не оподатковуються подарунки, вартість яких не перевищує 1500 грн. на місяць. У формі № 1ДФ їх вартість відображається за ознакою доходу «160». У частині, що перевищує зазначену граничну неоподатковувану суму, з подарунків утримують ПДФО за ставкою 18 % з урахуванням «натурального» коефіцієнта та ВЗ – 1,5 %. У формі № 1ДФ цю частину відображають з ознакою доходу «126».

  • Неоподатковувані виплати та відшкодування від профспілки

Відповідно до норм  пп. 165.1.47 Податкового кодексу, якщо за рішенням професійної спілки, її об’єднання та / або організації професійної спілки, прийнятим в установленому порядку, здійснюються виплати чи відшкодування на користь члена такої професійної спілки (крім заробітної плати чи інших виплат та відшкодувань за цивільно-правовими договорами), вони не включаються до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу протягом року сукупно в розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абзацом першим пп. 169.4.1 Податкового кодексу( 2270*1,4 = 3178 та заокруглено до 10),  тобто, у 2021 році  від профспілки можна отримати неоподатковуваний дохід у розмірі, що не перевищує 3180 гривень.

  • Неоподатковуваний розмір допомоги на поховання

Кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на поховання платника податку роботодавцем померлого платника податку за його останнім місцем роботи (у т. ч. перед виходом на пенсію), не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку в розмірі, що не перевищує подвійного розміру суми, визначеної в абзаці першому пп. 169.4.1 Податкового кодексу (пп. «б» пп. 165.1.22 Податкового кодексу). Отже, роботодавець за останнім місцем роботи може виплатити неоподатковувану суму допомоги на поховання на суму 6360 грн. (3180 грн. х 2). Сума перевищення (за її наявності) остаточно оподатковується під час її нарахування (виплати, надання). Кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на поховання платника податку роботодавцем такого померлого платника податку за його останнім місцем роботи, відображаються у формі № 1ДФ з ознакою доходу «146».

 

Далі буде…