Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Форма № 20-ОПП: при повідомленні про об’єкти оподаткування застосовується принцип укрупнення інформації

опубліковано 02 лютого 2021 о 16:32

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області нагадують суб’єктам господарювання, що подання платником заяви за ф. № 20-ОПП для інформування контролюючого органу про всі свої об'єкти оподаткування, є одним з обов'язків платника податків. Таку заяву подають усі суб’єкти, що мають:

-  об'єкти оподаткування,

-  або об'єкти, пов'язані з оподаткуванням,

-  або об'єкти, через які проводиться діяльність.

Звертаємо увагу, що Наказом Міністерства фінансів України від 24.06.2020 р. № 323 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 01.07.2020 р. за № 606/34889) було внесено зміни до Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 р. № 1588 із змінами.

Згідно внесених змін п. 8.4 розділу VIII «Порядок обліку об’єктів оподаткування та об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням» доповнено новими абзацами. А саме:

1. Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за формою № 20-ОПП подається протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків.

2. У повідомленні за формою № 20-ОПП надається інформація про всі об’єкти оподаткування, що є власними, орендованими або переданими в оренду.

3. Під час надання повідомлень за формою № 20-ОПП застосовується принцип укрупнення інформації, яка надається про об’єкт оподаткування (наприклад, якщо подається інформація про об’єкти оподаткування – офіс, склад, склад-магазин, розташовані в одному офісному центрі за одною адресою, достатньо надати інформацію за одним із типів об’єктів оподаткування, зазначивши у найменуванні: офіс, склад, склад-магазин).

Принцип укрупнення умовно можна розділити на два види: вертикальний (у цьому випадку, якщо за однією адресою знаходиться декілька однотипних об'єктів, то їх можна показувати як один великий і об'єднуючий їх об'єкт. Обладнання для торгового місця (лоток, прилавок, холодильник, столи) рекомендується показувати як один об'єкт «Торгівельне місце») та горизонтальний (у цьому випадку а наявності декількох однотипних об'єктів їх показують як один об'єкт. Наприклад, 50 вагонів вносимо одним записом «Вагон).

Проте існують виключення: не можна укрупнювати:

- майно, що підлягає держреєстрації з отриманням реєстраційного номера (земля, нерухомість, транспортні засоби (щодо автомобілів є нюанси, див. п. 7));

-   об'єкти, що мають різне місцезнаходження;

Не рекомендується укрупнювати об'єкти, що оподатковуються різними податками.

Для багатьох суб’єктів господарювання актуальним є питання як правильно відобразити автомобілі в заяві за ф. № 20-ОПП. Так, автомобілі укрупнювати не можна, проте їх можна узагальнити за видом, використанням, станом і видом права власності автомобілі, які не є пунктами:

1) пересувної роздрібної торгівлі (наприклад, автокрамниці),

2) громадського харчування (скажімо, приготування кави, бутербродів)

3) послуг, інших, ніж пасажирські і вантажні перевезення.

До автотранспорту, який можна об'єднувати, відносять: автотранспорт для адміністративних потреб, для власного перевезення вантажів, маршрутки, вантажні автомобілі для надання послуг з перевезення вантажів.

До автотранспорту, який не можна об'єднувати, відносять: згадані автокрамниці, автокав'ярні і т. п.;  спецтехніку (автокрани, автобетономішалки, прибиральні авто і т. п., оскільки їх призначення — не перевезення вантажів і пасажирів).

Інформація про однотипні (за видом, використанням, станом та видом права власності) автомобільні транспортні засоби, які не є пунктами пересувної роздрібної торгівлі, громадського харчування або послуг, інших ніж пасажирські та вантажні перевезення, може бути подана в повідомленні за формою № 20-ОПП як узагальнена з типом об’єкта оподаткування «автомобільні транспортні засоби» та зазначенням кількості таких транспортних засобів в графі «Реєстраційний номер об’єкта оподаткування».

Звертаємо увагу, що за неподання або подання з помилками заяви за ф. № 20-ОПП, невиправлення або повторне порушення протягом року застосовується штраф згідно з п.117.1 Податкового кодексу України.