Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як оподатковуються доходи при обміні або даруванні нерухомого майна

опубліковано 10 лютого 2021 о 11:14

Головне управління ДПС у Рівненській області, в рамках кампанії декларування доходів громадян за 2020 рік, продовжує  інформувати жителів краю про сплату податків, зокрема про декларування доходів при здійсненні операцій з продажу (обміні, даруванні) нерухомого майна.

Так, при здійсненні обміну квартири не оподатковується дохід, отриманий кожною стороною угоди у вигляді вартості об'єкта обміну за умови, якщо це перший обмін протягом року і, якщо об'єкт, що відчужується, знаходиться у власності понад три роки, за винятком майна, отриманого в спадщину.

Якщо ж такі умови не дотримані, то кожна сторона платить податок, такий же який би сплачувала з доходу отриманого від продажу нерухомості. Тобто, при здійсненні даної операції будуть утримуватися наступні податки:

-          податок з доходів фізичних осіб (ПДФО) - 5%;

-          військовий збір - 1,5%;

При даруванні нерухомості необхідно звернути увагу на ступень споріднення.

Якщо родич першого або другого ступеня споріднення (це може бути батько, мати, чоловік, дружина, брат, сестра) подарував нерухоме майно, податок при цьому дорівнює нулю.

Якщо подарував не близький родич або хтось чужий – дохід при цьому оподатковується за ставкою 5%  ПДФО та 1,5% військового збору.

Якщо ж подарунок отримано від нерезидента або ж подарували нерезиденту, застосовується ставка податку 18% ПДФО та 1,5% військового збору.

Отже, громадяни, які здійснювали будь-які операції з нерухомим майном, повинні звернутися до податкових органів за місцем їхньої реєстрації та подати податкову декларацію про майновий стан і доходи за 2020 рік. Термін подання такої декларації - до 01 травня поточного року.

Зауважимо, що наразі діють обмеження, спричинені розповсюдженням коронавірусної інфекції COVID-19 та проведенням карантинних заходів. Тому запрошуємо  краян скористатись можливістю подання декларації дистанційно, не відвідуючи податкові органи, а за допомогою податкових сервісів, зокрема через Електронний кабінет, попередньо отримавши кваліфікований електронний підпис.

 

 

Спілкуйтесь з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

Підписуйтеся  на зручний формат від податкової служби: https://t.me/tax_gov_ua

Отримуйте корисну інформацію:

Facebook ГУ ДПС у Рівненській області:  https://www.facebook.com/tax.rivne

YouТube-канал ГУ ДПС у Рівненській області: https://www.youtube.com/channel/UC3Yx2cJKGz-mt6L7bQ-w7tQ