Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Рівненщина: податківці роз’яснюють підприємцям особливості застосування РРО

опубліковано 08 лютого 2021 о 15:11

На Рівненщині переважна більшість фізичних осіб – підприємців, які здійснюють торгівельну діяльність на ринках чи торговельних центрах, працюють за спрощеною системою оподаткування. На сьогодні вони у своїй діяльності не використовують реєстратори розрахункових операцій (касові апарати). Як правило, це платники єдиного податку 1 групи – для них законодавством передбачено звільнення від застосування РРО.

А от ті ФОПи, що перебувають на 2 чи 3 групі «спрощенців», з наступного року повинні будуть проводити розрахунки з покупцями через РРО.

Саме про порядок застосування касових апаратів та про те, кому вже сьогодні потрібно їх використовувати, роз’яснювали податківці Рівненщини під час зустрічі з підприємцями, які здійснюють свою діяльність у торгових центрах Рівного.

Зокрема роз’яснили, що платники єдиного податку ІІ-ІV груп (фізичні особи-підприємці) можуть не використовувати РРО  до 1 січня 2022 року, крім тих, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;  реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я; реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Водночас зазначили, що у разі перевищення такими суб’єктами господарювання у календарному році обсягу доходу у 220 розмірів мінімальних заробітних плат (1 320 000 грн.), застосування РРО стає для них обов’язковим.

Також податківці розповіли, що  закон дозволяє користуватися як апаратним, так і програмним РРО – це може бути програма чи додаток на смартфон, планшет, комп’ютер, що дозволяє з будь-якого пристрою сформувати розрахунковий документ (чек).

Спілкуючись з підприємцями, податківці наголошували, що навіть якщо сьогодні використання РРО не є обов'язковим для якогось виду діяльності, то вже через рік ситуація кардинально змінитись. Тому платникам єдиного податку краще підготуватись заздалегідь та оцінити переваги безкоштовного програмного рішення від ДПС.

Також, на допомогу платникам податків, роздали тематичні листівки про застосування РРО та переваги новітніх ПРРО.