Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як скористатися податковою знижкою при страхуванні життя або накопичувальному страхуванні

опубліковано 16 лютого 2021 о 12:30

Головне управління ДПС у Рівненській області інформує громадян, які користуються послугою страхування життя або накопичувальним страхуванням, що вони можуть скористатись податковою знижкою.

Витрати на здійснення страхових платежів за договорами довгострокового страхування життя та пенсійних внесків в рамках недержавного пенсійного забезпечення можна декларувати як за себе, так і за члена сім’ї першого ступеня споріднення.

До податкової знижки у 2021 році можна віднести суму витрат, яка не перевищує 2940 грн. на місяць для самого платника податку і 1470 грн. на місяць – для члена сім’ї першого ступеня споріднення. 

Нагадуємо, що до податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, платіжними дорученнями, прибутковими касовими ордерами, меморіальними ордерами, тощо. 

Декларант повинен надати довідку щодо офіційно задекларованих доходів у вигляді заробітної плати, а також договір довгострокового страхування життя, що відповідає визначенню згідно п.п. 14.1.52 Податкового Кодексу України.

Зауважимо, що  приватні підприємці такого права не мають, фізична особа – підприємець має право на отримання податкової знижки тільки якщо вона є найманим працівником і має дохід у вигляді заробітної плати від роботодавця.

Крім того, понесені витрати підтверджуються копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов'язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання). Тобто, договори страхування життя є документом, що підтверджує понесені фізичною особою витрати.

Якщо нарахування податкової знижки являється єдиною підставою для заповнення декларації про майновий стан і доходи, то вона має бути подана до податкового органу за місцем реєстрації фізичної особи до 31 грудня 2021.

Зверніть увагу, якщо платник податку не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, то таке право на наступні податкові роки не переноситься.

З інформацією щодо декларування доходів громадян можна ознайомитись на субсайті територіальних органів ДПС у Рівненській області за посиланням: https://rv.tax.gov.ua/deklaratsiyna-kampaniya-2021/

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»