Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Бюджетний успіх громади напряму залежить від позиції її мешканців у питанні сплати податків

опубліковано 11 березня 2021 о 13:19

У Рівному на базі ULEAD Рівненського регіонального офісу відбулася інформаційна сесія, яка була присвячена повноваженням органів місцевого самоврядування щодо податків і зборів.

У заході взяли участь представники органів місцевого самоврядування територіальних громад Рівненської області та фахівці Головного управління ДПС у Рівненській області.

На початку сесії керівник Рівненського регіонального офісу Руслан Сивий зауважив, що у громадах уже відбулися перші сесії, тому на порядку денному - тема податків та наповнення бюджетів. Він наголосив, що на Рівненщині - чимало дотаційних громад, тому питання, які були обрані для обговорення на заході, є дуже актуальними.

Перед представниками органів місцевого самоврядування виступила заступник начальника Головного управління ДПС у Рівненській області Надія Друзюк. Вона зазначила, що 67 % надходжень до місцевих бюджетів становить ПДФО, тому легалізація найманої праці  є одним із головних напрямів роботи органів місцевого самоврядування, адже не укладання трудових угод з працівниками, виплата зарплат у “конвертах”, не лише зменшують надходження до бюджету, а й позбавляють працівників соціальних гарантій та права на належне пенсійне забезпечення. Також серед резервів наповнення бюджет громади, є реєстрація підприємств на території громади, оформлення земельних відносин, зокрема, облік та інвентаризація земель та об'єктів нерухомості, пошуки додаткових надходжень, відпрацювання торговельних точок, які продають підакцизні товари - алкоголь та тютюн, боротьба з нелегальними заправками.

"Бюджетний успіх громади напряму залежить від дій її керівництва", - зауважила Надія Друзюк. Вона переконана, що саме очільники громад найкраще ознайомлені з ситуацією у них і станом надходжень податків до місцевих бюджетів.

В ході зустрічі детальніше обговорили надходження податкових платежів до місцевих скарбниць, потенційні джерела фінансових ресурсів територіальних громад, податкові новації та можливості електронних сервісів ДПС.

Під час інформаційного заходу учасники сесії  отримали від податківців відповіді на питання щодо сплати податків та підприємницької діяльності.