Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Погашення боргу з ЄСВ – це вимога сьогодення!

опубліковано 15 березня 2021 о 15:19

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області інформують, що станом на 01.03.2021 заборгованість зі сплати єдиного соціального внеску в цілому по Рівненській області становить 154,7 млн. гривень. За словами заступника начальника ГУ ДПС в області Зої Хоній, з початку 2021 року податківцями направлено для виконання до державної виконавчої служби 1686 узгоджених вимог на загальну суму боргу 34,04 млн. гривень. Загальна сума узгоджених вимог, які перебувають на виконанні у ДВС, становить 146,37 млн. грн., а це 94,6 % від загальної суми боргу.

Наявність такої заборгованості перешкоджає стабілізаційним процесам та економічному зростанню регіону. Роботодавці, не виконуючи норми Закону, не лише порушують платіжну дисципліну, спричиняючи нестачу коштів для виплати пенсій нинішнім пенсіонерам, а й позбавляють осіб, які у них працюють, права на соціальний захист при настанні страхового випадку.

У податковій службі зауважують, що із внесенням змін до законодавства про пенсійне забезпечення, вагомого значення набув страховий стаж. Саме наявність необхідних років страхового стажу визначає право особи на пенсійне забезпечення. За нормами Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», у страховий стаж для вирахування розміру пенсії включаються періоди, за які щомісяця сплачені страхові внески в сумі, не меншій мінімального страхового внеску. Тільки після повного розрахунку роботодавця ці місяці будуть зараховані до страхового стажу застрахованої особи, адже період, за який наявна заборгованість з єдиного соціального внеску, не буде зарахованим до страхового стажу до повного погашення боргу.

На противагу найманим працівникам, за яких сплачує єдиний соціальний внесок та звітує роботодавець, підприємцям необхідно самостійно дбати про зарахування періоду діяльності до страхового стажу, щоб не позбавити себе майбутньої пенсії та інших соціальних гарантій.

Крім того, одним із джерел погашення боргів перед державою приватних підприємців є особисте майно, що ставить під загрозу добробут власної сім’ї. Також,  відповідно до ст. 6 Закону України «Про порядок виїзду з України  і в’їзду в Україну громадян України», до боржників-підприємців та посадових осіб підприємств  боржників  вживаються заходи щодо тимчасових обмежень у праві виїзду за кордон.

Тому податкова служба області звертається до суб’єктів господарювання погасити заборгованість зі сплати ЄСВ та не допускати в подальшому виникнення боргу.

З метою недопущення виникнення та зростання штрафних санкцій та пені, платник самостійно може дізнатись про наявність/відсутність заборгованості в такий спосіб:

звіривши розрахунки в Центрі обслуговування платників за місцем його реєстрації;

скориставшись власним «Електронним кабінетом платника податків» за умови наявності особистого ЦЕП.

 

Корисні посилання на офіційні сторінки Державної податкової служби України:

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно і безпечно за допомогою сервісу «InfoTAX» t.me/infoTAXbot та підписуйтесь на офіційні канали податкової служби.