Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Іпотечний кредит: як скористатися податковою знижкою

опубліковано 16 березня 2021 о 13:34

Головне управління ДПС у Рівненській області інформує, що податкова знижка при декларуванні частини суми процентів, сплачених за користування іпотечним кредитом,  передбачена ст.166.3.1 Податкового кодексу України.

Об’єкт іпотеки (будинок, квартира) повинен бути визначений платником податку як основне місце його проживання відповідно до позначки в паспорті про реєстрацію. Тому відносити до витрат проценти, сплачені за користування іпотечним кредитом, можна лише з того року, з якого зареєстровано місце проживання за новою адресою.

Користуватися правом на включення до податкової знижки суми процентів, сплачених за користування іпотечним кредитом, можна протягом 10 послідовних календарних років, починаючи з року, в якому об'єкт житлової іпотеки придбано, збудований об'єкт житлової іпотеки переходить у власність платника податку та починає використовуватися як основне місце проживання.

До основних документів, необхідних для оформлення податкової знижки, належать: копії паспорта, довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податку, довідки про заробітну плату, отриману протягом звітного року; копії документів, що підтверджують сплату (квитанції, платіжні доручення тощо).

Перелік додаткових документи в цьому випадку – нотаріально засвідчений договір іпотеки і кредитний договір, який видано на придбання (будівництво) житла.

Зауважимо, що у платіжних документах окремо мають бути виділені відсотки за користування кредитом.

Подати податкову декларацію про майновий стан і доходи на отримання податкової знижки можна протягом року до 31 грудня 2021 року включно у будь-який зручний спосіб, а саме:

- через сервіс «Електронний кабінет» (з використанням електронного цифрового підпису);

- особисто або уповноваженою на це особою;

- поштою (з повідомленням про вручення та описом вкладення).

При відвідування податкових органів дотримуйтесь  умов карантинних заходів.

 

Податкові новини, корисну інформацію та анонси подій читайте на сторінці ДПС України у мережі Фейсбук. Запрошуємо вас приєднатися: 

https://www.facebook.com/TaxUkraine  

 

Спілкуйтесь з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу InfoTAX”

Підписуйтеся  на зручний формат від податкової служби: t.me/tax_gov_ua