Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Яких умов повинні дотримуватися нерезиденти при здачі нерухомого майна в оренду

опубліковано 16 березня 2021 о 13:37

Головне управління ДПС у Рівненській області інформує, що відповідно до пп. 170.1.3 п. 170.1 ст. 170 розділу IV Податкового кодексу України (ПКУ), нерухомість, що належить фізичній особі — нерезиденту, надається в оренду тільки через уповноважених осіб ( ФОП,  або юридичну особу — резидента), які виконують представницькі функції такого нерезидента на підставі письмового договору та є його податковим агентом щодо таких доходів.

Незалежно від того, чи має фізична особа — нерезидент постійне місце проживання в Україні, здавання в оренду нерухомого майна здійснюється відповідно до вимог пп. 170.1.3 п 170.1 ст. 170 ПКУ. У випадку коли нерезидент порушує норми цього пункту, то він вважається таким, що ухиляється від сплати податку.

Суб’єкти господарювання, які здійснюють посередницьку діяльність, пов’язану з наданням послуг з оренди нерухомості (ріелтори), зобов’язані надсилати інформацію про укладені за їх посередництвом цивільно-правові договори (угоди) про оренду нерухомості до органу ДПС за місцем своєї реєстрації впродовж 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу.

Відповідальність за порушення порядку та/або термінів подання зазначеної інформації несе ріелтор. Відповідно до п. 119.2 ст. 119 розділу ІІ ПКУ неподання, подання з порушенням встановлених термінів, подання не в повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками у податковій звітності тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 1020 грн. Ті ж самі дії, здійснені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 2040 грн.