Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про порядок сплати податку на доходи фізичних осіб, отриманих громадянином від надання нерухомості в оренду

опубліковано 17 березня 2021 о 09:55

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області інформують, що відповідно до п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу України, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається, зокрема, дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування), визначений у порядку, встановленому пунктом 170.1 ст. 170 цього Кодексу.

У випадку, якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб’єктом господарювання, то особою, відповідальною за нарахування і сплату (перерахування) податку до бюджету, відповідно до пп. 170.1.5 п. 170.1 ст. 170 ПКУ, буде платник податку — орендодавець.

В такому випадку такий орендодавець:

- по-перше, самостійно утримує і перераховує податок до бюджету у терміни, встановлені цим Кодексом для квартального звітного (податкового) періоду, а саме: впродовж 40 календарних днів, після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу, сума отриманого доходу, сума сплаченого впродовж звітного податкового року податку і податкового зобов’язання за результатами такого року відображаються в річній податковій декларації.

- по-друге, у разі здійснення нотаріальної дії щодо посвідчення договору оренди об’єктів нерухомості нотаріус зобов’язаний надіслати інформацію про такий договір органу державної податкової служби за податковою адресою платника податку — орендодавця за формою, встановленою Кабінетом Міністрів України.

За порушення порядку та/або термінів подання зазначеної інформації нотаріус несе відповідальність, передбачену законом за порушення порядку та/або термінів подання податкової звітності.

 

Податкові новини, корисну інформацію та анонси подій читайте на сторінці ДПС України у мережі Фейсбук. Запрошуємо вас приєднатися: 

https://www.facebook.com/TaxUkraine  

 

Спілкуйтесь з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу ”InfoTAX”