Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Проведено сеанс телефонного зв’язку "гаряча лінія"

опубліковано 18 березня 2021 о 10:14

Головним управлінням ДПС у Рівненській області  проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з в.о.начальника ГУ ДПС у Рівненській області Зоєю Хоній на тему: «Новації податкового законодавства, актуальні питання щодо застосування РРО, врегулювання податкового боргу,  сервіси податкової служби»

Відповіді на цікаві запитання пропонуємо вашій увазі.

З якого часу сільгоспвиробники, які застосовують ставку ПДВ 14%, можуть виписувати та реєструвати податкові накладні?

З 16 березня 2021 року для платників податку забезпечено можливість реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних, які підлягають складенню за операціями з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції, здійснених починаючи з 01.03.2021.

Відповідний наказ Міністерства фінансів України від 01.03.2021 №131 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України» зареєстровано у Міністерстві юстиції України 11.03.2021 за №310/35932.

Чи можна  відстрочити сплату  податкового боргу для платника?

Законодавець передбачив декілька механізмів врегулювання податкового боргу згідно Закону України №1072. Так, доповнено Податковий кодекс України новими пунктами. Одним із таких механізмів є відстрочення податкового боргу платників податків-фізичних осіб, у тому числі самозайнятих осіб, який у загальній сумі не перевищує 6800 гривень.

Умови відстрочення податкового боргу такі: надається платникам податків – фізичним особам, які станом на 1 грудня 2020 року мали загальний розмір податкового боргу (у тому числі штрафні санкції та пеня) у сумі, що не перевищує 6800 гривень в цілому. Така сума боргу може бути відстрочена до 29.12.2021. Відстрочення потребує обов’язкового подання заяви до контролюючого органу за місцем обліку платника податків – фізичної особи. Відстрочення надається без нарахування процентів за користування таким відстроченням.

У разі погашення платником податків повної суми відстроченого податкового боргу не пізніше визначеного строку (до 29.12.2021) штрафні санкції і пеня передбачені ПКУ, не застосовуються та не нараховуються, а застосовані (нараховані) коригуються до нульових показників.

У разі ж непогашення платником податків повної суми відстроченого податкового боргу до настання граничного строку, а також у разі її погашення після 29.12.2021, штрафні санкції і пеня нараховуються у загальному порядку.

Для яких платних медичних послуг з 1 січня 2021 року обов’язково застосовувати РРО чи ПРРО?

Платні послуги у сфері охорони здоров’я, які можуть надавати суб’єкти господарювання, зазначені в розділі «Охорона здоров’я» Класифікації видів економічної діяльності (КВЕД) ДК 009:2010, яка затверджена наказом Держспоживстандарту України від 11.10.2010 №457, а саме за такими групами КВЕД:

86.1 «Діяльність лікарняних закладів»;

86.2 «Медична та стоматологічна практика»;

86.9 «Інша діяльність у сфері охорони здоров’я».

Отже, розрахунки готівковими коштами за такі послуги з 01.01.2021 року без застосування реєстраторів розрахункових операцій чи програмних реєстраторів розрахункових операцій – заборонені.

Як зареєструвати касира для програмного РРО?

Реєстрація касира здійснюється шляхом подання повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа (форма J/F 1391801),

Повідомлення можна подати, використовуючи програмне забезпечення Електронного кабінету або будь-яке інше програмне забезпечення, наявне у суб’єкта господарювання.

Що необхідно зробити платнику податків, щоб отримати відстрочення податкового боргу?

Для цього платнику податків необхідно звернутись з відповідною заявою довільної форми до контролюючого органу, де обліковується такий податковий борг. Зазначену заяву платником податків може бути подано як у паперовому вигляді (особисто звернувшись до контролюючого органу або надіславши листа), так і в електронному вигляді через приватну частину Електронного кабінету.

У разі, якщо загальна сума податкового боргу станом на 1 грудня 2020 року перевищує 6 800 гривень або якщо із заявою звернувся платник податків, що не підпадає під дію Закону № 1072, контролюючий орган надсилає такому платнику податків у місячний строк відмову у наданні відстрочення у довільній формі.

Хто може отримати безкоштовне програмне забезпечення від податкової служби?

Отримати програмне забезпечення від Державної податкової служби можуть усі користувачі безкоштовно та за власним бажанням. Уся актуальна інформація щодо запровадження програмних реєстраторів розрахункових операцій, а також форм електронних документів для них, які застосовуються користувачами для реєстрації/перереєстрації/скасування реєстрації ПРРО, розміщена на офіційному вебпорталі ДПС у банері «Програмні РРО» https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/.

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

 

Податкові новини, корисну інформацію та анонси подій читайте на сторінці ДПС України у мережі Фейсбук. Запрошуємо вас приєднатися: 

https://www.facebook.com/TaxUkraine