Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Особливості складання податкових накладних та розрахунків коригування за операціями з постачання окремих сільськогосподарських товарів

опубліковано 23 березня 2021 о 10:59

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що Законом України від 17 грудня 2020 року № 1115-ІХ "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість з операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції" ставки ПДВ у розмірі 14 %  встановлено до операцій з постачання окремих сільськогосподарських товарів. Відповідно, з урахуванням змін, внесених Наказом № 131 до Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 № 1307 податкові накладні за операціями з постачання окремих сільськогосподарських товарів складаються з урахуванням певних особливостей,.

Так,  операції з постачання окремих с/г товарів за вибором платника можуть бути вказані в податковій накладній або одночасно з іншими операціями з постачання, оподаткування яких здійснюється за різними ставками (20 %, 7 % та/або 0 %), або ж в окремій податковій накладній.

Податкова накладна із застосуванням ставки податку 14 % складається за операціями які здійснені з  01.03.2021 року.

Якщо до 01.03.2021 платником було отримано попередню оплату за частину окремих сільськогосподарських товарів, що підлягають поставці, і складено відповідну податкову накладну за ставкою 20 %, а поставка всього обсягу товару відбувається після 01.03.2021, то на дату поставки повної партії товару платник податку повинен скласти другу податкову накладну з огляду на різницю між повною вартістю поставленого товару та сумою попередньої оплати, що була сплачена за його частину (оскільки це є першою подією за операцією з постачання товару, який не був оплачений авансом). Така податкова накладна складається із застосуванням ставки податку 14 %.

Особливості складання розрахунків коригування до податкових накладних,  у разі якщо перша подія при постачанні окремих с/г товарів відбулася до вказаної дати, перерахунок ставки ПДВ (з 20 % на 14 %) і суми податку на дату настання другої події за такою операцією не здійснюється.

Враховуючи те, що ставка ПДВ 14 % застосовується до операцій з постачання окремих сільськогосподарських товарів, перша подія при постачанні яких відбулася з 01.03.2021, коригування операцій, за якими перша подія (відвантаження товару або перерахування передоплати/авансу) настала до вказаної дати, відбувається за ставкою податку, яка була чинною на момент настання такої першої події (за ставкою 20 %).

Щодо інших питань заповнення податкової накладної та розрахунку коригування при здійснення операцій з постачання окремих сільськогосподарських товарів можна ознайомитись у листі ДПС України від 22.03.2021 №6946/7/99-00-21-03-02-07.

 

Корисні посилання на офіційні сторінки Державної податкової служби України: