Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань застосування РРО/ПРРО, податкових сервісів, єдиного рахунку.

опубліковано 29 березня 2021 о 14:50

Нещодавно в ГУ ДПС у Рівненській області  було проведено сеанс телефонного зв’язку  «гаряча лінія»  з питань застосування РРО/ПРРО, податкових сервісів, єдиного рахунку. На питання дозвонювачів відповідала начальник управління електронних сервісів Ірина Клинова. Надаємо відповіді на питання, що надійшли під час «гарячої лінії».

Чи можуть платники податків, які використовують єдиний рахунок, сплачувати податкові зобов’язання на інші рахунки, відкриті казначейською службою для сплати зобов’язань або боргу з податків і зборів ?

У разі використання єдиного рахунку платник податків зобов’язаний здійснювати сплату грошових зобов’язань та/або податкового боргу з податків та зборів, єдиного внеску, інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, лише через єдиний рахунок. Якщо платник податку здійснить сплату грошових зобов’язань або податкового боргу з податків та зборів, єдиного внеску на інші рахунки, відкриті в казначейській службі, такі платежі вважаються помилково сплаченими грошовими зобов’язаннями та підлягають поверненню.

Для  повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань та пені платнику необхідно подати заяву у довільній формі, в якій зазначити напрям перерахування коштів: на поточний рахунок платника податків в установі банку, на єдиний рахунок; на погашення грошового зобов’язання та/або податкового боргу з інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, незалежно від виду бюджету; повернення у готівковій формі коштів за чеком у разі відсутності у платника податків рахунка в банку.

Чи можна сплатити зобов’язання з ПДВ через єдиний рахунок ?

Відповідно до норми встановленої п. 351.1 ст. 351 Податкового кодексу України  єдиний рахунок не може використовуватися платником податків для сплати грошових зобов’язань та/або податкового боргу з податку на додану вартість, акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового, а також для сплати частини чистого прибутку (доходу) до бюджету державними та комунальними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями.

Що потрібно для відкриття єдиного рахунку?

Рішення  про відкриття  єдиного рахунку є добровільним, а тому платнику потрібно самостійно відкрити цей рахунок. Для цього необхідно подати заяву до ДПС через свій Електронний кабінет. Рахунок відкриють протягом дня. Використання єдиного рахунка платником розпочинається з робочого дня, що настає за днем подання ним повідомлення про використання єдиного рахунка.

Але припинити його використання можна не раніше 1 січня наступного року після подання заяви. ДПС надсилатиме Казначейству всі необхідні дані про платника для перерахування його податкових платежів.

З якого часу здійснюється відлік 36 годин, дозволених для роботи ПРРО в режимі офлайн?

Відлік часу, протягом якого ПРРО працював у режимі офлайн, починається від дати та часу, зазначених у повідомленні про проведення розрахункових операцій в режимі офлайн з відміткою «початок переведення ПРРО в режим офлайн», до дати та часу, зазначених у повідомленні з відміткою «завершення режиму офлайн», а також від дати та часу, зазначених у повідомленні з відміткою «завершення режиму офлайн», до дати та часу, зазначених у повідомленні з відміткою «початок переведення ПРРО в режим офлайн», якщо в період між такими строками фіскальним сервером не було зареєстровано розрахункових документів у режимі онлайн-обміну.

Яким чином покупець зможе перевірити чек, виданий ПРРО, що працює в режимі в офлайн?

У розрахунковому документі (чеку) має обов’язково бути наявна позначка про проведення розрахункової операції в режимі офлайн. Перевірити наявність цього чеку в базі даних ДПС можливо через Електронний кабінет після завершення роботи ПРРО в режимі офлайн та передачі ним чека/чеків до фіскального сервера.