Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Олексій Любченко: 2020-й став роком відчутного прогресу в ефективності роботи нової Державної податкової служби України

опубліковано 29 березня 2021 о 15:04

Пресслужба Державної податкової служби України 

Зростання надходжень до бюджетів стало можливим завдяки ефективному розширенню бази оподаткування за рахунок тіньової економіки. Про це заявив Голова Державної податкової служби України Олексій Любченко у статті, розміщеній у виданні «Дзеркало тижня».

За його словами, 2020-й став роком відчутного прогресу в ефективності роботи нової Державної податкової служби України. В умовах низхідної динаміки економічної активності, яка проявилася ще у другому півріччі 2019 року, і зростання номінального ВВП у 2020 році на 5,4% (падіння реального випуску становило 4%) надходження до державного та місцевих бюджетів, а також з єдиного соціального внеску торік зросли на 13,5%, а сальдо надходжень з податку на додану вартість збільшилося на 36,8%. Індикативні показники податкових надходжень 2020 року перевиконано на 49,2 млрд грн (+10,7%).

У січні – лютому 2021 року при зростанні обсягів постачання товарів і послуг (база оподаткування ПДВ) на 10,3% порівняно з відповідним періодом минулого року сальдо надходжень з ПДВ збільшилося у 1,5 раза (з 17,8 млрд до 25,8 млрд грн). Це стало можливим завдяки ефективному розширенню бази оподаткування за рахунок тіньової економіки.

«Водночас боротьба держави із податковими зловживаннями все ще далека від завершення. За оцінкою ДПС, втрати України від застосування схем з ухилення (мінімізації) сплати податків становлять близько 7,7 млрд дол. США на рік», - підкреслив Олексій Любченко.

Серед таких схем: зарплата в «конвертах» – 4,3 млрд дол., діяльність «скруток» і конвертаційних центрів – 1,5 млрд, офшори – 0,8 млрд, підакцизні товари –1,0 млрд, збитки державних підприємств – 0,1 млрд дол.

«Приміром, загальні доходи населення 2020 року без урахування податків становили 3,4 трлн грн, з яких 1,9 трлн – це заробітна плата та інші трудові доходи. При цьому обсяги виторгу підприємств торгівлі, що фіксуються через касові апарати, 2020 року становили менш як 1,3 трлн грн. Це означає, що лише 38% витрат домогосподарств фіксується через фіскальний чек зі сплатою відповідних податків і зборів», – зазначив Олексій Любченко.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»