Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Фізична особа – підприємець, яка є пенсіонером, та отримує пенсію згідно законодавства іншої країни, ЄСВ сплачує на загальних підставах

опубліковано 30 березня 2021 о 13:52

Головне управління ДПС у Рівненській області інформує, що відповідно до ст. 4 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування є фізичні особи – підприємці, у тому числі фізичні особи – підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування.
Згідно з частиною четвертою ст. 4 Закону № 2464 такі особи звільняються від сплати за себе ЄСВ, якщо вони отримують пенсію за віком або за вислугу років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону України від 09 липня 2003 року № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Водночас не звільняється від сплати ЄСВ фізична особа – підприємець, яка є пенсіонером за віком або за вислугою років, та отримує пенсію згідно законодавства іншої країни, тому зобов’язана нараховувати і сплачувати ЄСВ на загальних підставах.

З цим та іншими роз’ясненнями можна ознайомитись у ЗІР розділ  201.04.02

 

Корисні посилання на офіційні сторінки Державної податкової служби України: