Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Проведено сеанс телефонного зв’язку "гаряча лінія"

опубліковано 12 квітня 2021 о 13:42

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області  проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з начальником відділу фактичних перевірок Артуром Головайчуком на тему: «Порядок застосування РРО та ПРРО».

Відповіді на цікаві запитання пропонуємо вашій увазі.

Чи потрібно буде застосовувати касовий апарат у випадку, коли планую здійснити реєстрацію підприємця та обрати другу групу єдиного податку?

Використання РРО підприємцями-платниками єдиного податку відтерміновано до 1 січня 2022 року. Проте є обов’язковим застосування РРО та/або програмного РРО для платників єдиного податку другої-четвертої груп (фізичними особами-підприємцями), які здійснюють:

- реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

- реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;

- реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

 У випадку коли не видано фіскальний чек, яку штрафну санкцію очікувати продавцю товарів?

Згідно із п. 1 ст. 17 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» передбачена штрафна санкція за порушення, вчинене вперше, у розмірі 10 відсотків вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг).

Дана штрафна санкція у такому розмірі тимчасово передбачена до 1 січня 2022 року відповідно до п. 11 розділу ІІ Прикінцевих положень зазначеного закону. Отже, якщо споживачеві не видано розрахунковий документ (чек), наприклад, на суму 75 грн., то штрафна санкція застосовується в сумі 7,50 грн. (75 х 10 % = 7,50).

Чи необхідно застосовувати РРО при торгівлі на ринку?

Відповідно до законодавчих новацій платники єдиного податку, що належать до 1 групи, РРО у своїй діяльності не застосовують.

До першої групи відносяться - фізичні особи - підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Якщо фізична особа-підприємець здійснює роздрібний продаж товарів в магазинах та об’єктах ресторанного господарства, які розташовані на території ринку, то така особа не може бути платником єдиного податку першої групи, та відповідно зобов’язана застосувати РРО в залежності від обраної системи оподаткування та виду здійснюваної діяльності.

Чи передбачена відповідальність за втрату реєстраційного посвідчення на РРО?

Нормами чинного законодавства відповідальності до суб’єктів господарювання за втрату реєстраційного посвідчення на РРО не передбачена. При цьому суб’єкт господарювання, який втратив реєстраційне посвідчення, повинен подати до податкової за місцем реєстрації РРО реєстраційну заяву з позначкою «Перереєстрація» з метою його поновлення. ПРРО: відповіді податківців на питання з «гарячої лінії»

Як скасувати помилково проведену суму розрахунків через ПРРО?

Скасувати помилково проведену суму через ПРРО можна сформувавши розрахунковий документ повернення товару (фіскальний касовий чек видачі коштів) або шляхом сторнування попереднього чеку та проведення операції продажу повторно.

 

Суб’єкт господарювання вже використовує класичний РРО. Чи необхідно йому скасовувати такий апаратний РРО та реєструвати ПРРО?

Законодавчо не встановлено обмежень щодо використання наряду з апаратним РРО програмного РРО. Суб’єкт господарювання самостійно, виходячи з власних потреб, обирає вид РРО (програмний та/або апаратний) засобами якого здійснює реєстрацію розрахункових операцій відповідно до вимог законодавства. Якщо суб’єкт господарювання приймає рішення використовувати ПРРО замість апаратного РРО, реєстрацію апаратного РРО необхідно скасувати.

Як в ПРРО переглянути інформацію за день щодо фіскальних номерів, розрахункових документів, Z-звіту?

В ПРРО за допомогою програмних рішень «ПРРО Каса» та «пРРОсто», створені журнали змін. Тут можна переглянути всі сформовані розрахункові документи та звіти. При цьому, переглянути Z-звіти можна тільки після закриття зміни.