Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Повторна реєстрація ФОП протягом року: зверніть увагу на нюанси

опубліковано 19 квітня 2021 о 16:18

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області звертають увагу фізичних осіб-підприємців,  що незалежно від того, чи завершена процедура зняття з обліку фізичної особи-підприємця в контролюючих органах чи ні, але такий платник має намір зареєструватися у державного реєстратора протягом року вдруге, то взяття його на облік здійснюється контролюючими органами за основним місцем обліку у день отримання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо фізичної особи-підприємця та здійснюється датою внесення даних до Реєстру самозайнятих осіб за номером, який відповідає порядковому номеру реєстрації відповідного повідомлення державного реєстратора.
При цьому взяття на облік фізичної особи-підприємця, який протягом року вдруге має намір зареєструватися у державного реєстратора, але у контролюючих органах ще не був знятий з обліку, не припиняє його зобов’язань по забезпеченню остаточних розрахунків з податків від провадження підприємницької діяльності за його першою реєстрацією.

Зверніть увагу, підприємець, який в поточному році повторно реєструється як ФОП та до цього уже перебував на спрощеній системі оподаткування, до кінця поточного року може перебувати лише на загальній системі, оскільки вже скористався своїм правом на застосування спрощеної системи у цьому році. Стати платником єдиного податку такий підприємець зможе тільки з 1 січня наступного року.

Зауважимо, що у разі повторної реєстрації платника у нього виникають обов’язки щодо сплати єдиного внеску, відповідно до частини другої ст. 6 Закону України від 8 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями, з моменту отримання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо фізичної особи-підприємця та здійснюється датою внесення даних до Реєстру самозайнятих осіб.

При повторній реєстрації підприємницької діяльності ЄСВ сплачується до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується ЄСВ, у розмірі не менше мінімального страхового внеску на місяць.

Щодо застосування реєстратора розрахункових операцій фізичною особою-підприємцем, який до припинення підприємницької діяльності (переходу на сплату інших податків та зборів) перевищив встановлений обсяг доходу, а потім повторно зареєструвався платником єдиного податку, то такі особи зобов’язані застосувати РРО у всіх наступних податкових періодах протягом їх реєстрації незалежно від подальших змін обсягів доходу.

Також при повторній реєстрації процедура подання звітності не змінюється: і під час закриття діяльності, і за повторної реєстрації необхідно вчасно здати всі звіти.


Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»