Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Запитували-відповідаємо

опубліковано 22 квітня 2021 о 13:13

Чи оподатковується передача автомобіля фізичною особою іншій фізичній особі за довіреністю?

В період проведення кампанії декларування доходів громадян, виникає ряд запитань щодо оподаткування різних видів доходів, зокрема, постає питання чи оподатковується дохід від передачі автомобіля фізичною особою іншій фізичній особі за довіреністю.

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області пояснюють, що відповідно до ст. 1000 Цивільного кодексу України  за договором доручення одна сторона (повірений) зобов’язується вчинити від імені та за рахунок другої сторони (довірителя) певні юридичні дії. У такому випадку правочин, вчинений повіреним, створює, змінює, припиняє цивільні права та обов’язки довірителя.

Зауважимо, що на підставі нотаріально засвідченого доручення, у разі передачі права користування та розпорядження майном фізичною особою-власником майна (довірителем) іншій особі, право власності на майно залишається незмінним, тобто не здійснюється відчуження майна, і право розпорядження власністю залишається за довірителем-власником. У такому випадку не виникає і обставин для оподаткування, а отже немає об’єкта оподаткування податком на доходи фізичних осіб.

Проте, у разі відчуження рухомого майна повіреною особою відбувається перехід права власності, а оподаткування доходу, отриманого довірителем від такого відчуження, здійснюється у порядку, визначеному ст.173 Податкового кодексу України.

Беручи до уваги те, що повірена особа не може здійснити відчуження рухомого майна без підтверджуючого документа про сплату податку на доходи фізичних осіб, в такому випадку вона повинна повідомити фізичну особу-довірителя про факт продажу рухомого майна, яка зобов’язана самостійно визначити і сплатити суму податку до здійснення операції з відчуження такого рухомого майна.

Зверніть увагу, що повірений також може визначити і сплатити суму податку від імені та за рахунок довірителя до здійснення операції з відчуження рухомого майна у разі, якщо таке право передбачено договором доручення.


Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

Податкові новини, корисну інформацію та анонси подій читайте на сторінці ДПС України у мережі Фейсбук https://www.facebook.com/TaxUkraine