Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Яка відповідальність фізичної особи за несплату військового збору при продажу нерухомого майна іншій фізичній особі

опубліковано 22 квітня 2021 о 13:17

Відповідно до п.п. 1.1 п. 16 прим. 1 підрозд. 10 розд. XX Податкового кодексу України платниками військового збору є особи, визначені п. 162.1 ст. 162 ПКУ, зокрема, фізична особа – резидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні.
Об’єктом оподаткування військовим збором є в тому числі доходи від операцій з майном.

Ставка військового збору становить 1,5%  від об’єкта оподаткування.
Під час проведення операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомості між фізичними особами нотаріус посвідчує відповідний договір за наявності електронної довідки про оціночну вартість такого об’єкта нерухомості або звіту про оцінку та документа про сплату податку до бюджету стороною (сторонами) договору і вносить до Єдиної бази інформацію про ціну договору купівлі-продажу.

Сума податку визначається та самостійно сплачується через банківські установи особою, яка продає або обмінює з іншою фізичною особою нерухомість, – до нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу.

Обов’язок платника податку щодо подання річної податкової декларації про майновий стан і доходи вважається виконаним і декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи від операцій продажу (обміну) майна, дарування, дохід від яких відповідно до розд. ІV ПКУ не оподатковується, оподатковується за нульовою ставкою та/або з яких при нотаріальному посвідченні договорів, за якими був сплачений податок відповідно до  п. 179.2 ст. 179 ПКУ розд. IV ПКУ.

Тобто у разі несплати фізичною особою військового збору до нотаріального оформлення продажу нерухомого (рухомого) майна, така фізична особа зобов’язана відобразити отриманий дохід в декларації та сплатити, зазначену в ній суму податкового зобов’язання.
Якщо фізична особа відобразить вказаний вище дохід в декларації та сплатить, зазначену в такій декларації суму податкового зобов’язання, то відповідальність до такої особи застосовуватись не буде.

Якщо платник податків не подає в установлені строки декларацію, контролюючий орган зобов’язаний самостійно визначити суму грошових зобов’язань.
Вчинення платником податків діянь, що зумовили самостійне визначення контролюючим органом суми податкового зобов’язання, – тягне за собою накладення на платника податків штрафу в розмірі 10%. суми визначеного податкового зобов’язання.
Зазначені діяння:

вчинені умисно, – тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 25 % від суми визначеного податкового зобов’язання та/або іншого зобов’язання;

повторне умисне порушення протягом 1095 днів – тягне за собою накладення на платника податків штрафу у розмірі 50 %. суми визначеного податкового зобов’язання.

Крім того до платника застосовується адміністративна відповідальність.

З цим та іншими роз’ясненнями можна ознайомитись за посиланням https://zir.tax.gov.ua  

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

 

Податкові новини, корисну інформацію та анонси подій читайте на сторінці ДПС України у мережі Фейсбук. Запрошуємо вас приєднатися: 

https://www.facebook.com/TaxUkraine