Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про РРО в запитаннях-відповідях

опубліковано 30 квітня 2021 о 10:50

Підприємства та ФОП реалізують підакцизні товари, чи треба РРО?

При торгівлі підакцизними товарами (в т.ч. спиртними напоями, в число яких входить й пиво) застосування РРО є обов'язковим, незалежно від обороту і організаційної форми.

РРО необхідний в тому числі для оформлення ліцензії на продаж алкогольних напоїв.

 

Підприємець планує обрати другу групу єдиного податку. Чи потрібно буде застосовувати касовий апарат?

Використання РРО підприємцями-платниками єдиного податку відтерміновано до 1 січня 2022 року.

Проте є виключення для обов’язкового застосування РРО та/або програмного РРО для платників єдиного податку другої-четвертої груп (фізичних осіб-підприємців), які здійснюють:

реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;

реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

 

Якщо не видано фіскальний чек, яку штрафну санкцію очікувати продавцю товарів?

Згідно із п. 1 ст. 17 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» передбачена штрафна санкція за порушення, вчинене вперше, у розмірі 10 відсотків вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг).

Дана штрафна санкція у такому розмірі тимчасово передбачена до 1 січня 2022 року відповідно до п. 11 розділу ІІ Прикінцевих положень зазначеного закону. Отже, якщо споживачеві не видано розрахунковий документ (чек) наприклад, на суму 100 грн., то штрафна санкція застосовується в сумі 10 грн. (100 х 10 % = 10).

 

Якщо при перевірці буде встановлено, що продано через програмний РРО підакцизний товар без режиму програмування із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД. В якій сумі буде застосовано штраф?

Штрафна санкція застосовується у розмірі триста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – 5 100 грн. (п. 11 ст. 17 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»).

 

 Чи необхідно застосовувати РРО при торгівлі на ринку?

Відповідно до законодавчих новацій платники єдиного податку, що належать до 1 групи, РРО у своїй діяльності не застосовують.

Але, якщо фізична особа-підприємець здійснює роздрібний продаж товарів в магазинах та об’єктах ресторанного господарства, які розташовані на території ринку, то така особа не може бути платником єдиного податку першої групи, та відповідно зобов’язана застосувати РРО в залежності від обраної системи оподаткування та виду здійснюваної діяльності.

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

Податкові новини, корисну інформацію та анонси подій читайте на сторінці ДПС України у мережі Фейсбук https://www.facebook.com/TaxUkraine .