Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Запитували – відповідаємо

опубліковано 12 травня 2021 о 13:39

Чи має право «спрощенець» здійснювати діяльність, яка не зазначена в його облікових даних?

Фахівці Головного управління ДПС у Рівненській області надають роз’яснення, щодо можливості  «спрощенцем» здійснювати діяльність, яка не зазначена в його облікових даних.

У ст. 42 Господарського кодексу України зазначено, що підприємництво – це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Відповідно до ст. 42 Конституції  України кожен громадянин має право на здійснення підприємницької діяльності, яка не заборонена чинним законодавством.

Поряд з цим у ст. 291 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) визначено, що фізична особа – підприємець може самостійно обрати спрощену систему оподаткування, якщо така особа відповідає вимогам, встановленим главою 1 розд. XIV ПКУ, та реєструється платником єдиного податку в порядку, визначеному цією главою.

Згідно п. 291.2 ПКУ спрощена система оподаткування, обліку та звітності – це особливий механізм справляння податків і зборів, що встановлює заміну сплати окремих податків і зборів, встановлених п. 297.1 ПКУ, на сплату єдиного податку в порядку та на умовах, визначених главою 1 розд. ХІV ПКУ, з одночасним веденням спрощеного обліку та звітності.

Зауважимо, що у випадку отриманням фізичною особою – підприємцем отримано інший дохід, ніж від провадження підприємницької діяльності, у межах обраних ним видів такої діяльності, такий дохід оподатковуються відповідно до норм ПКУ для платників податку – фізичних осіб (п. 177.6 ПКУ).

Враховуючи вищезазначене, фізична особа – підприємець – платник єдиного податку може здійснювати свою підприємницьку діяльність лише в межах зазначених в його облікових даних КВЕДів.


Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»