Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Проведено «гарячу лінію»

опубліковано 31 травня 2021 о 13:24

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області  нещодавно було проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з заступником начальника ГУ ДПС в області  Надією Друзюк на тему: «Оподаткування доходів громадян та порядок застосування РРО».

Надаємо відповіді на актуальні питання.

Чи має право на податкову соціальну пільгу студент?

Якщо студент, який працює, отримує стипендію з бюджету, то податкова соціальна пільга до заробітної плати такого платника податку не застосовується.
Разом з тим, якщо студент не отримує дохід у вигляді стипендії або отримує стипендію, яка виплачується не з бюджету, то він має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги у розмірі 150 відс. суми пільги, яка визначена п.п. 169.1.1 п. 169.1 ст. 169 Податкового кодексу України.

Чи необхідно фізичній особі, яка здає в оренду особисте майно, реєструватись підприємцем?

Відповідно до ст. 319 та ст. 320 Цивільного кодексу України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд, у тому числі для здійснення підприємницької діяльності. Тож, здавання в оренду власного нерухомого майна може здійснюватися фізичними особами як у межах підприємницької діяльності, так і шляхом виконання норм п. 170.1 ст. 170 розд. IV Податкового кодексу України без реєстрації орендодавця як фізичною особою - підприємцем.

Який розмір нецільової благодійної допомоги  не підлягає оподаткуванню ПДФО?

Не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами – юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абзацом першим п.п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 Податкового кодексу України, встановленого на 1 січня такого року (у 2021 році – 3180 гривень).

Чи вважаються додатковим благом найманого працівника витрати на таксі, які були понесені ним під час відрядження, та відшкодовані юридичною особою, яка не фінансується за рахунок бюджетних коштів?

Якщо юридична особа не фінансується за рахунок бюджетних коштів, то суми відшкодованих витрат за користування таксі під час відрядження як в межах території України, так і за кордоном, не є об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб лише за наявності підтвердних документів, що засвідчують вартість цих витрат у вигляді транспортних квитків або транспортних рахунків (багажних квитанцій), у тому числі електронних квитків за наявності посадкового талона, якщо його обов’язковість передбачена правилами перевезення на відповідному виді транспорту, та розрахункових документів про їх придбання за всіма видами транспорту, в тому числі чартерних рейсів.
При цьому будь-які витрати на відрядження не включаються до оподатковуваного доходу платника податку за наявності документів, що підтверджують зв’язок такого відрядження з господарською діяльністю роботодавця/сторони, що відряджає.

Чи передбачена відповідальність за несплату фізичною особою – орендодавцем щоквартально ПДФО при отриманні доходу від надання в оренду нерухомого майна фізичній особі – орендарю?
Враховуючи те, що сума податку на доходи фізичних осіб, яка сплачується фізичною особою – орендодавцем щоквартально, не є узгодженою (оскільки податкове зобов’язання буде вважатись узгодженим тільки на підставі річної податкової декларації), то відповідальності за порушення строків сплати не передбачено.


 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»