Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Яким чином громадяни отримують ППР для сплати земельного податку

опубліковано 31 травня 2021 о 14:10

До Центрів обслуговування платників звертається чимало громадян з питанням щодо підготовки та надсилання податкового повідомлення-рішення (далі – ППР)  про сплату земельного податку на їх податкові адреси (адреси проживання). Як роз’яснила начальник управління податкового адміністрування фізичних осіб ГУ ДПС у Рівненській області Людмила Кончук, відповідно до п. 45.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) податковою адресою платника податків – фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі. При цьому необхідно звернути увагу, що платник податків – фізична особа може мати одночасно не більше однієї податкової адреси.

Підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру (п.286.1 ПКУ). Контролюючими органами проводиться нарахування сум плати за землю фізичним особам за місцем знаходження земельної ділянки.

Інформацію, необхідну для обчислення і справляння плати за землю, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України подають центральні органи виконавчої влади, що реалізують державну політику у сфері земельних відносин та у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, у сфері будівництва, щомісяця, але не пізніше 10 числа наступного місяця, а також за запитом відповідного контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки. Також необхідну інформацію, необхідну контролюючим органам для обчислення і справляння плати за землю, зокрема місце проживання землевласника або землекористувача, надають Держгеокадастр та Мін’юст.

Сума земельного податку у 2021 році залежить від нормативної грошової оцінки, яка проводиться з урахуванням коефіцієнта індексації. Також оподатковуються земельні ділянки, оцінку яких ще не проведено.

Платнику податку у порядку, визначеному ст. 42 ПКУ, до 01 липня поточного року надсилають ППР про внесення податку за встановленою формою.

Строки сплати земельного податку в 2021 році для громадяни України – протягом 60 діб після отримання податкового повідомлення.

Зверніть увагу, що фізична особа може не отримати ППР через різні причини, тому  доцільно звернутися до контролю­ючих органів для недопущення даного питання.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»