Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Запитували-відповідаємо

опубліковано 04 червня 2021 о 12:38

Як нараховується податок на нерухомість фізичній особі, якщо в межах одного календарного місяця вона придбала та продала житловий будинок?

Відповідно до п.п. 266.3.1 п. 266.3 ст.266 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) базою оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток.

База оподаткування об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, які перебувають у власності фізичних осіб, обчислюється контролюючим органом на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, що безоплатно надаються органами державної реєстрації прав на нерухоме майно та/або на підставі оригіналів відповідних документів платника податків, зокрема документів на право власності (п.п. 266.3.2 п. 266.3 ст. 266 ПКУ).

Якщо право власності на об’єкт оподаткування переходить від одного власника до іншого протягом одного календарного року податок обчислюється для попереднього власника за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому припинилося право власності на зазначений об’єкт оподаткування, а для нового власника — починаючи з місяця, в якому він набув право власності.

Після отримання інформації про перехід права власності контролюючий орган надсилає ППР новому власнику.

Враховуючи вищезазначене, фізичній особі, що набула та припинила право власності на житловий будинок протягом календарного місяця, податок на нерухомість за такий об’єкт нерухомості не нараховується.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»