Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про нову об’єднану звітність з єдиного внеску та ПДФО – під час вебінару

опубліковано 08 червня 2021 о 11:49

В ГУ ДПС у Рівненській області під час чергового вебінару було винесено на розгляд питання щодо нової об’єднаної звітності з єдиного внеску та ПДФО. В ході навчання  начальник відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб, податків з громадян та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, податків і зборів з фізичних осіб – підприємців, розгляду звернень платників податків Лариса Кривохиж зазначила, що, починаючи з 1 квітня 2021 року платники податків щокварталу, протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу подають єдину звітність з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб. Форму такого Розрахунку та Порядок заповнення затверджено наказом  Міністерства фінансів України від 13.01.2015 року № 4. 

Така об’єднана звітність з ПДФО та ЄСВ внесла ряд позитивних змін

Зокрема, Розрахунок поєднав у собі звичні для всіх напрацювання зі звітності з єдиного внеску за формою Д4 та форми 1-ДФ, а в окремих випадках спростив процес звітування.

Так, наприклад, у разі допущення помилки по застрахованій особі у звітності за формою Д4 до закінчення граничного терміну подання страхувальнику необхідно було повністю формувати заново такий звіт по всім застрахованим особам. Натомість, в Розрахунку в аналогічній ситуації, застосовується зрозумілий та звичний для податкових агентів порядок виправлення помилки – виведення помилкових записів/введення коректних записів.

Тож, у разі допущення помилки по одній або декільком застрахованим особам до закінчення граничного терміну подання, достатньо сформувати Розрахунок з типом «Звітний новий», заповнивши необхідні реквізити, перелік яких наведено в розділі V Порядку, та в тих додатках, де потрібно провести коригування, здійснити виключення/включення записів безпосередньо по тим застрахованим особам, по яким допущено помилку.

Після закінчення граничного терміну подання алгоритм здійснення коригування, у разі виправлення реквізитів застрахованих осіб (реєстраційний номер облікової картки, ПІБ тощо), буде ідентичним як і для Розрахунку з типом «Звітний новий». Такий алгоритм буде відрізнятися лише у випадку необхідності коригування сумових показників, тоді застосовується звичний для платників єдиного внеску порядок із застосування відповідних типів нарахувань. У разі ж введення в Розрахунку з типом «Уточнюючий» пропущеного запису, застосовується комбінація методів, тобто включення пропущеного запису з одночасним зазначенням необхідного типу нарахувань.

Лариса Кривохиж звернула увагу на  такий реквізит,  як тип Розрахунку:

 «Звітний новий»  - це уточнення інформації за звітний період (видалення строк з помилками, внесення замість них достовірної інформації або внесення інформації, яка не була занесена до «звітного» Розрахунку);

а «Уточнюючий» - це уточнення інформації за попередні періоди.  

Різниця між такими розрахунками полягає виключно у строках подання:

- «Звітний новий» подається до закінчення граничного строку подання для відповідного звітного періоду;

- «Уточнюючий» після закінчення граничного строку подання для відповідного звітного періоду

Також було роз’яснено порядок подання уточнюючих розрахунків за попередні періоди, заповнення нового реквізиту «Кодифікатор адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад» та подання звіту відокремленими підрозділами.