Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про застосування РРО підприємцями - платниками єдиного податку

опубліковано 16 червня 2021 о 12:01

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області нагадують суб’єктам господарювання про необхідність застосування реєстраторів розрахункових операцій при готівкових розрахунках.

Звертаємо увагу, що у 2021 році фізичні особи - підприємці – платники єдиного податку ІІ – ІV груп не застосовують РРО/ПРРО, якщо обсяг їхнього доходу протягом календарного року не перевищує 220 розмірів мінімальної зарплати, установленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (п. 61 підрозд. 10 розд. XX Податкового кодексу України).

Отже, граничний обсяг доходу, який не вимагає застосування РРР/ПРРО у поточному році, – 1320000 гривень. У разі перевищення цього розміру доходу застосування РРО/ПРРО є обов'язковим із першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення. У всіх наступних податкових періодах протягом реєстрації ФОП як платника єдиного податку застосування РРО/ПРРО є обов'язковим.

Проте, незалежно від обсягів доходу фізичні особи — підприємці повинні використовувати РРО або ПРРО, якщо вони здійснюють реалізацію:

• технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

• лікарських засобів, виробів медичного призначення й надають платні послуги у сфері охорони здоров'я;

• ювелірних і побутових виробів із дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння тощо.

Також нагадуємо, що у 2021 році для підприємців змінено підхід для визначення лімітів доходу для перебування на спрощеній системі оподаткування.

Так, відповідно до змін, внесених до п. 291.4 Податкового кодексу України, сума ліміту доходу для перебування на спрощеній системі оподаткування залежить від розміру мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.  Тобто з 01.01.2021 для платників єдиного податку ліміти становлять:

– першої групи – не більш як 167 розмірів мінзарплати (на 2021 рік – 1002000 грн);

– другої групи – не більш як 834 розміри мінзарплати (на 2021 рік – 5004000 грн);

– третьої групи – не більш як 1167 розмірів мінзарплати (на 2021 рік – 7002000 грн).

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»