Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Нюанси надсилання звітності поштою: як надіслати щоб прийняли і визнали поданою вчасно

опубліковано 06 липня 2021 о 13:21

Головне управління ДПС у Рівненській області інформує, що на сьогодні діє електронний документообіг за допомогою доступних електронних сервісів, проте є ще суб’єкти господарювання, що користуються поштовими відділеннями для подання податкової звітності.

Відповідно до ст. 49 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) така подача звітності не заборонена, проте  є певні нюанси надсилання звітності поштою.

Отже, платники податків, що належать до великих та середніх підприємств, подають податкові декларації в електронній формі, а податкова звітність з податку на додану вартість подається в електронній формі всіма платниками цього податку. Лише у тому випадку, коли  договір про визнання електронних документів припинена з підстав, визначених діючим законодавством, платник податків до складення нового договору має право подавати податкову звітність на паперових носіях або надіслати поштою.

Зверніть увагу на терміни надсилання звітності через поштові відділення. У цьому випадку платник податку зобов’язаний здійснити поштове відправлення на адресу відповідного податкового органу не пізніше ніж за 5-ть днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації, визначеного  у ст. 49 ПКУ.

Відповідно до норм чинного законодавства, на поштовому відправленні зазначається -поштова адреса у відповідній послідовності, а саме:

- найменування вулиці (проспекту, бульвару, провулку), номер будинку, квартири;

- найменування населеного пункту, району, області;

- поштовий індекс;

- країна призначення.

Інформація про найменування відправника та адресата, їх поштові адреси на поштовому відправленні, бланку супровідної адреси, бланку поштового переказу пишуться розбірливо чорнилом чи кульковою ручкою (використовувати червоний, жовтий та зелений кольори заборонено) або друкуються.

Обов’язковою умовою для внутрішніх поштових відправлень з позначкою «Звіт» (листи та бандеролі з оголошеною цінністю, посилки) є пересилання з описом вкладення. При цьому бланк опису заповнюється відправником у 2-х примірниках.

Відповідність вкладення опису повинен виконати працівник поштового зв’язку, а також розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля.  При цьому один примірник опису вкладається до поштового відправлення, а другий видається відправникові.    

Нагадаємо, що податкова декларація, розрахунок, звіт  подається за вибором платника податків, в один із таких способів:

- особисто платником податків або уповноваженою на це особою;

- надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

- засобами електронного зв’язку в електронній формі.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»