Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

При сплаті за землю правильно заповнюйте платіжні документи

опубліковано 08 липня 2021 о 13:59

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області повідомляють, що згідно п.286.5 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) до 1 липня поточного року всі громадяни – власники земельних ділянок мали отримати податкове повідомлення-рішення про сплату податку за землю.

Нарахування земельного податку фізичним особам здійснюють податкові органи за місцем знаходження земельної ділянки на підставі даних Державного земельного кадастру.

Терміни сплати такого податку визначено п. 287.5 ПКУ в якому зазначено, що  податок фізичними особами сплачується протягом 60 днів з дня вручення повідомлення-рішення.

Зауважимо, що платники податків несуть відповідальність за своєчасне та повне погашення  нарахованого узгодженого грошового зобов'язання (ст. 54.5 ПКУ).

Для того щоб кошти були правильно та своєчасно зараховані на картку особового рахунку, потрібно особливу увагу звертати на заповнення  платіжного доручення в частині «призначення платежу». Адже саме неправильне заповнення платіжного документу призводить до несвоєчасного зарахування платежів до бюджету.

Так, при заповненні платіжних документів обов’язковими реквізитами в призначені платежу є код платника податку або серія паспорту (для платників, які відмовились від коду), прізвище  та ініціали платника.

Фізичні особи мають беззаперечне право вимагати від операторів-касирів банків, поштових відділень та інших установ, що здійснюють зарахування коштів вірного заповнення поля «Призначення платежу», а у випадку сплати податку через банківські термінали, системи Інтернет-банкінгу тощо платник і сам повинен бути уважним.

Якщо ж помилку в платіжному дорученні виявлено після здійснення операції, потрібно звернутися на звірку до податкових органів, так як сплачена сума буде обліковуватись окремо як нез’ясована, а в інтегрованій картці платника податків може виникнути податковий борг, на який буде нараховуватися пеня та штрафні санкції за несвоєчасну сплату платежу.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»