Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці роз’яснили питання врегулювання податкового боргу, порядок сплати податків через єдиний рахунок та розказали про переваги застосування новітніх РРО

опубліковано 27 липня 2021 о 12:46

Головним управлінням ДПС у Рівненській області  проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з  заступником начальника Зоєю Хоній на тему: «Актуальні питання щодо застосування РРО, врегулювання податкового боргу,  електронне адміністрування ПДВ, сплата податків через єдиний рахунок».  

Надаємо відповіді на актуальні питання дозвонювачів «гарячої лінії»

Чи необхідно застосовувати РРО, у випадку продажу продукції власного виробництва з проведенням розрахунків у касі підприємства?

Законом України від 06.07.1995 р. N 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг визначено правові засади застосування РРО та/або ПРРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. 

При здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва (крім технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння) підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування, у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств, установ і організацій з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних уповноваженою особою відповідного суб'єкта господарювання, РРО та/або ПРРО може не застосовуватись.

Як перейти на єдиний рахунок?

Для того, щоб перейти на єдиний рахунок, необхідно здійснити наступні три кроки.

Перший – через Електронний кабінет подати «Повідомлення про використання єдиного рахунку» за формою J/F 1307001.

Другий – отримати квитанцію про включення до Реєстру платників, які використовують єдиний рахунок.

Третій – надати до обслуговуючого банку розрахункові документи із зазначенням реквізитів єдиного рахунку на загальну суму без визначення одержувачів або з визначенням одержувачів. Заповнювати реквізит «Призначення платежу» розрахункових документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, платежів на бюджетні рахунки та/або єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування через єдиний рахунок необхідно згідно з Порядком, затвердженим наказом Міністерства фінансів України 24 липня 2015 року N 666, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 12 серпня 2015 р. за N 974/27419, із змінами та доповненнями.

Зверніть увагу, платник, який не подав Повідомлення за формою J/F 1307001, продовжує сплачувати платежі безпосередньо на бюджетні/не бюджетні рахунки.

Які платники єдиного податку зобов’язані застосовувати РРО у 2021 році?

У поточному році фізичні особи - підприємці – платники єдиного податку ІІ – ІV груп не застосовують РРО/ПРРО, якщо обсяг їхнього доходу протягом календарного року не перевищує 220 розмірів мінімальної зарплати, установленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (пункт 61 підрозд. 10 розділу XX Податкового кодексу України, зі змінами, внесеними Законом № 1017). Таким чином, граничний обсяг доходу, який не вимагає застосування РРР/ПРРО у 2021 році, – 1 млн 320 тис гривень. У разі перевищення цього розміру доходу застосування РРО/ПРРО є обов'язковим із першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення. У всіх наступних податкових періодах протягом реєстрації ФОП як платника єдиного податку застосування РРО/ПРРО є обов'язковим.

Зверніть увагу, що незалежно від обсягів доходу фізичні особи — підприємці повинні використовувати РРО або ПРРО, якщо вони здійснюють реалізацію:

• технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

• лікарських засобів, виробів медичного призначення й надають платні послуги у сфері охорони здоров'я;

• ювелірних і побутових виробів із дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння тощо.

Чи можна подати заяву про застосування спрощеної системи оподаткування через Електронний кабінет?

Так, за допомогою меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету підприємець має можливість направити до ДПС разом із супровідним листом у форматі pdf  заяву про застосування спрощеної системи оподаткування, розрахунок доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування.

Інформацію щодо отримання та реєстрації заяви в ДПС можна переглянути в закладці «Вхідні документи» меню «Вхідні/вихідні документи» приватної частини Е-кабінету, відправлені листи – у вкладці «Відправлені документи».

 Протягом якого терміну комісією центрального рівня розглядається скарга на рішення комісії регіонального рівня про відмову у реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних?

Скарга на рішення комісії регіонального рівня про відмову у реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних розглядається комісією центрального рівня протягом 10 календарних днів з дня отримання такої скарги центральним органом виконавчої влади, що реалізує зокрема, державну податкову політику.
Термін розгляду скарги не може бути продовженим.

Чи можна ознайомитись з інформацією про платників, у яких є податковий борг?

На офіційному вебпорталі ДПС (https://tax.gov.ua) оприлюднюється інформація про суб’єктів господарювання, які мають податковий борг, з якою можна ознайомитись за посиланням: Головна/Відкриті дані/Інформація про суб’єктів господарювання, які мають податковий борг.
Крім того, на офіційному вебпорталі ДПС працює електронний сервіс «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера», який розміщено на головній сторінці вебпорталу.     

Зверніть увагу, що ви вже можете ознайомитися з оновленим переліком суб’єктів господарювання, які мають податковий борг станом на 01 липня поточного року.