Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про податкову амністію та електронну взаємодію говорили під час чергового вебінару

опубліковано 29 вересня 2021 о 11:35

Нещодавно в Головному управлінні ДПС у Рівненській області  проведено черговий вебінар для платників податків. Теми, які були винесені на розгляд, -  одноразове (спеціальне) добровільне декларування активів громадян, електронна взаємодія з органами ДПС та питання врегулювання податкового боргу.

В ході заходу заступник начальника податкової служби області Надія Друзюк проінформувала учасників заходу про  запровадження податкової амністії. Зокрема, повідомила, що кампанія одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів триватиме рік - з 1 вересня цього року  до 1 вересня наступного. У цей період громадяни  можуть задекларувати належні їм активи, які: розміщені на території України та/або за її межами; були одержані/набуті за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні; з яких не були сплачені податки і збори, або сплачені не в повному обсязі; які не були задекларовані протягом будь-якого з податкових періодів до 1 січня 2021 року.

Надія Друзюк акцентувала, якщо громадянин сплатить усі необхідні збори, держава гарантує йому звільнення від відповідальності за порушення податкового, валютного законодавства. А податкова служба перевірятиме лише відповідність задекларованої інформації нормам закону, тобто чи має право громадянин подати гаку декларацію, чи не застосовуються до нього певні обмеження, чи не декларуються заборонені активи.

В ході навчання було підкреслено, що легалізувати активи зараз економічно вигідно, оскільки ставка податку на доходи фізичних осіб – 18 відсотків. Тим часом, у рамках податкової амністії запропоновано три ставки: 5% загальна ставка, 9% для закордонних активів та 2,5% - для декларування активів у вигляді ОВДП. Як альтернативу платник податків може обрати ставку 6%, 11,5%, 3% відповідно зі сплатою податкового зобов’язання трьома рівними частинами щорічно.

Платники податків також дізнались, що така декларація подається тільки в електронній формі. В ній потрібно буде вказати відомості про декларанта для його ідентифікації (прізвище, ім’я, по батькові, податковий номер), відомості про об’єкти декларування. Для грошових активів – вид, розмір та валюту активу, класифікація банківських металів тощо. Для рухомого майна - місце знаходження або місце зберігання, вид, назву, рік виробництва/випуску тощо.

Податківці звернули увагу, якщо у платників виникатимуть додаткові питання, відповіді на них можна отримати у центрах обслуговування, через Контакт-центр, індивідуальні податкові консультації та на вебпорталі ДПС за посиланням  https://tax.gov.ua/baneryi/odnorazove-dobrovilne-deklaruvannya.

  

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Податкові новини, корисну інформацію та анонси подій читайте на сторінці ДПС України у мережі Фейсбук. Запрошуємо вас приєднатися: https://www.facebook.com/TaxUkraine  

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу “InfoTAX