Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про податкову амністію говорили під час «гарячої лінії» в ГУ ДПС у Рівненській області

опубліковано 04 листопада 2021 о 10:52

В ГУ ДПС у Рівненській  області відбувся черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Одноразове (спеціальне) добровільне декларування фізичними особами належних їм активів». На запитання платників податків відповідала заступник начальника  податкової служби області Зоя Хоній.

Зважаючи, що така деклараційна кампанія проводиться вперше, у громадян виникає чимало питань. Надаємо відповіді на найбільш запитувані.

Які активи можна не декларувати?

Ті, з яких сплачено податки і збори, навіть якщо особа не використала своє право на подання одноразової добровільної декларації, зокрема: 

активи, сумарна вартість яких не перевищує 400 тис. грн на дату завершення одноразового добровільного декларування; 

квартира чи квартири, загальна площа яких не перевищує сукупно 120 кв. м або майнові права на такі квартири у багатоквартирному житловому будинку незавершеного будівництва, підтверджені відповідними документами; 

житлові будинки або об’єкти незавершеного будівництва, загальна площа яких не перевищує240 кв. мза умови наявності у фізичної особи права власності на земельну ділянку відповідного цільового призначення;

об’єкти нежитлової нерухомості, загальна площа яких не перевищує60 кв. м; 

земельні ділянки, сукупний розмір яких не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної статтею 121 Земельного кодексу (не більше 0,01 –2,0 гектарівзалежно від призначення земельної ділянки); 

один транспортний засіб особистого некомерційного використання (але це не стосується транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб i більше, легкового автомобіля з робочим об'ємом циліндрів двигуна не менше як 3000 куб. см та/або середньоринковою вартістю понад 400 тис. грн, мотоцикла із робочим об'ємом циліндрів двигуна понад 800 куб. см).

Чи проводяться перевірки одноразових (спеціальних) добровільних декларацій?

Здійснюватиметься лише камеральна перевірка у спеціальному порядку (виявлення арифметичних та логічних помилок) протягом 60 календарних днів, які настають за днем подання декларації. Якщо контролюючий орган виявить помилку, декларанту буде надіслано повідомлення, після отримання якого декларант матиме 20 календарних днів, аби подати уточнюючу декларацію. Таким чином, податковими органами не проводяться документальні перевірки, що свідчить про відсутності фіскальної складової.

Як  розрахувати базу для нарахування збору щодо валютних цінностей?

Базою для нарахування збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування є грошова вартість відповідного об’єкта декларування або номінальна вартість грошової вимоги, у тому числі за позиками, наданими третім особам. Якщо така грошова вартість визначена в іноземній валюті, вартість таких валютних цінностей зазначається у гривні за офіційним курсом національної валюти до відповідного виду валютних цінностей, визначеним Національним банком України станом на дату подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації. Вартість банківських металів зазначається, виходячи з маси та облікової ціни банківських металів, розрахованої НБУ станом на дату подання декларантом одноразової (спеціальної) добровільної декларації. При цьому декларант зобов’язаний документально підтвердити грошову вартість таких об’єктів для нарахування збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування шляхом додання до одноразової (спеціальної) добровільної декларації засвідчених належним чином копій документів, що підтверджують вартість таких об’єктів декларування.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу “InfoTAX