Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про врегулювання податкового боргу під час вебінару

опубліковано 23 листопада 2021 о 11:43

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області робота з недопущення та погашення податкового боргу залишається одним з основних напрямів діяльності. Тому питання врегулювання податкового боргу було винесено на розгляд чергового вебінару, що днями був проведений для платників податків.

В ході навчання заступник начальника відділу моніторингу та інформаційно-аналітичного забезпечення управління по роботі з податковим боргом Богдан Бартманський роз’яснив порядок врегулювання боргу зі сплати єдиного внеску та наголосив на проблемах накопичення боргів до місцевих бюджетів.

Податківець зазначив, що податкова вимога на суми боргу до 3060 грн платнику не надсилається (не вручається), а заходи спрямовані на погашення (стягнення) податкового боргу не застосовуються. Право податкової застави щодо таких сум не застосовується. При цьому, на суму узгодженого грошового зобов’язання, несплачену у встановлений Податковим кодексом України строк, нараховуються пеня та штрафні санкції.

Якщо податковий борг зросте до 3061 грн, розпочинається стандартний механізм стягнення податкового боргу. Строк давності, визначений пунктом 102.4 Податкового кодексу, для стягнення податкового боргу розпочинається з дня виникнення податкового боргу в сумі понад 3060 гривень.

Богдан Бартманський звернув увагу, що саме з податкової вимоги платник податків має можливість дізнатися про факт виникнення грошового зобов'язання та права податкової застави, розмір податкового боргу, який забезпечується податковою заставою, обов'язок погасити податковий борг і можливі наслідки його непогашення в установлений строк.

Тобто, платники із сумами боргу до 3060 гривень (зокрема із податку на нерухоме майно і земельного податку), які не отримали податкової вимоги, можуть навіть і не знати про його наявність та накопичувати борг за рахунок штрафних санкцій, які застосовуються за несвоєчасну сплату податків.

Тож, підсумував посадовець, недоотримання податкових платежів бюджетами усіх рівнів внаслідок накопичення платниками боргу впливає як на імідж їх самих, так і на стабільність фінансової системи держави, та порадив  контролювати  стан розрахунків с бюджетом через Електронний кабінет платника, вхід до якого здійснюється за адресою:  http://cabinet.tax.gov.ua  або через вебпортал ДПС після проходження користувачем електронної ідентифікації онлайн з використанням кваліфікованого електронного підпису.

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу “InfoTAX