Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Обмеження в наданні «спрощенцем» нерухомості в оренду

опубліковано 30 листопада 2021 о 09:05

Фахівці ГУ ДПС у Рівненській області роз’яснюють, що п.291.4 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) встановлені умови перебування фізичних осіб – підприємців, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, у відповідних групах платників єдиного податку, а п. 291.5 ПКУ визначені види діяльності та умови, при яких суб’єкти господарювання не можуть бути платниками єдиного податку першої-третьої груп.

Зверніть увагу, що платниками єдиного податку першої-третьої груп не можуть бути фізичні особи – підприємці, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара, житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує400 кв. метрів, нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує900 кв. метрів(пп. 291.5.3 ПКУ).

Відповідно до норм чинного законодавства власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності, крім випадків, встановлених законом, що, зокрема,  і стосується використання майна, яке надається в оренду підприємцем на спрощеній системі оподаткування.

Тобто фізична особа – підприємець, що здійснює діяльність з надання в оренду власної нерухомості, а загальна площа кожного окремого виду майна, яке надається в оренду, не перевищує норми, встановлені пп. 291.5.3 ПКУ, то така особа має право перебувати на спрощеній системі оподаткування.

Водночас, при наданні в оренду суб’єктом господарювання частини нерухомого майна як громадянин, а іншу частину як фізична особа – підприємець не має права застосовувати спрощену систему оподаткування.

В цьому випадку фізична особа-підприємець може надавати нерухомість в оренду перебуваючи на загальній системі оподаткування або як фізична особа – не суб’єкт господарювання.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»