Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Форма №20-ОПП в запитаннях-відповідях

опубліковано 06 грудня 2021 о 11:09

 

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області нагадують суб’єктам господарювання (юридичним та фізичним особам), що про виникнення або зміні даних щодо об’єктів оподаткування вони зобов’язані повідомляти про це податківців за формою №20-ОПП. Надаємо відповіді на запитання, з якими платники податків найчастіше звертаються щодо такого повідомлення.

Який порядок заповнення заяви за ф. №20-ОПП - друкованими літерами чи прописом?

 «Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти пов’язані з оподаткуванням, або через які провадиться діяльність» за ф. № 20-ОПП, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011р. № 1588 «Про затвердження Порядку обліку платників податків і зборів» зі змінами та доповненнями, заповнюється за вибором платника машинодруком або від руки друкованими літерами.

У який термін необхідно подати повідомити про об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням?

Форму №20-ОПП необхідно подати протягом 10 робочих днів після реєстрації, створення чи відкриття об'єктів оподаткування або об'єктів, пов'язаних з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків.

Під час першого подання повідомлення зазначають всі об'єкти оподаткування. А при наступному поданні треба зазначити лише новий об'єкт оподаткування.

Як можна внести зміни про наявні об’єкти оподаткування або здійснити самостійне виправлення помилок у повідомленні за ф. №20-ОПП?

При зміні відомостей про об’єкт оподаткування, а саме: зміна типу, найменування, місцезнаходження або стану об’єкта оподаткування, закінчення дії договору оренди або розірвання його, платник податків надає до контролюючого органу за основним місцем обліку повідомлення за ф. №20-ОПП з оновленою інформацією про об’єкт оподаткування, щодо якого відбулися зміни. При заповненні повідомлення за ф. №20-ОПП з виправленою інформацією у другій графі відомостей про об’єкти оподаткування платником податків зазначається код ознаки надання інформації – 3.

При цьому при зміні призначення об’єкта оподаткування або його перепрофілювання інформація щодо такого об’єкта оподаткування надається в повідомленні двома рядками, а саме: в одному рядку зазначається інформація про закриття об’єкта оподаткування, призначення якого змінюється, у другому – оновлена інформація про об’єкт оподаткування, який створено чи відкрито на основі закритого.

Якщо суб’єкт господарювання виявив помилку у повідомленні за ф.№20-ОПП, він повинен подати повідомлення з виправленою інформацією.

Чи можна повідомити про об’єкти оподаткування через Електронний кабінет?

У відкритій та приватній частині Електронного кабінету у розділі «Допомога» розміщено покрокову інструкцію щодо створення електронних документів за допомогою режиму «Введення звітності».

Режим «Введення звітності» приватної частини Електронного кабінету забезпечує можливість створення та подання податкової, фінансової, статистичної звітності, звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, у тому числі повідомлення за ф.№20-ОПП (J/F1312002).

У яких випадках платники податків не повинні подавати повідомлення за ф.№20-ОПП?

Повідомлення за ф.№20-ОПП подається платниками податків за умови наявності об’єктів оподаткування або об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням. Інформація про об’єкти оподаткування, такі як товари, дохід (прибуток) або його частина, обороти з реалізації товарів (робіт, послуг), операції з постачання товарів (робіт, послуг) відображаються у відповідній податковій звітності платника податків (податкова декларація з податку на прибуток, з податку на додану вартість, податковий розрахунок за ф. №1ДФ та інші), тому про такі об’єкти оподаткування не потрібно повідомляти за ф.№20-ОПП.

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу “InfoTAX