Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про податкову амністію – в ефірі «ITV media group»

опубліковано 14 січня 2022 о 11:52

Про те, що в рамках податкової амністії декларування активів здійснюється виключно за бажанням громадянина, який має право на таке декларування, та декларант звільняється від кримінальної, адміністративної та фінансової відповідальності у випадку декларування активів, в ефірі телеканалу «ITV media group»  нагадала жителям Рівненщини начальник управління податкового адміністрування фізичних осіб ГУ ДПС у Рівненській області Людмила Кончук.

Вона звернула увагу, що подати одноразову добровільну декларацію можуть як резиденти, так і нерезиденти, які станом на момент отримання об’єктів декларування були резидентами України.  Що декларант може відобразити в одноразовій добровільній декларації активи у вигляді грошових коштів, валютних цінностей, цінних паперів, рухомого та нерухомого майна в Україні та закордоном. Зокрема, об’єктом добровільного декларування можуть бути: земельні ділянки; об`єкти житлової чи нежитлової нерухомості; транспортні засоби; інше цінне рухоме майно (наприклад предмети мистецтва та антикваріату, дорогоцінні метали, ювелірні вироби; банківські метали); національна та іноземна валюта, крім коштів у готівковій формі; корпоративні права.

Людмила Кончук звернула увагу, що для готівкових коштів є певна особливість - до подання декларації особа повинна розмістити такі кошти на поточних рахунках із спеціальним режимом використання в банках України та нагадала, які активи можна не декларувати.

Також зазначила, що декларант, який скористається податковою амністією, має сплатити до бюджету одноразовий збір, який є значно нижчими, ніж встановлені законом податки, наприклад, податок на доходи фізичних осіб, що становить 18%. Зокрема, для оподаткування застосовуються наступні ставки: 5 % загальна ставка для активів в Україні, 9 % - для закордонних активів, 2,5 % - для декларування активів у вигляді облігацій внутрішньої державної позики. При цьому одноразову (спеціальну) добровільну декларацію декларант подає виключно в електронній формі через електронний кабінет платника. І подати таку декларацію необхідно до 1 вересня 2022 року.