Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про декларування доходів громадян - під час роботи «гарячої лінії"

опубліковано 26 січня 2022 о 09:15

Начальник управління податкового адміністрування фізичних осіб ГУ ДПС у Рівненській  області Людмила Кончук провела сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Декларування доходів громадян та порядок отримання податкової знижки». Надаємо відповіді на питання, які задаються платниками податків найчастіше.

До якої податкової  необхідно подати  декларацію про майновий стан і доходи, якщо протягом 2021 року громадянина знято з реєстрації за попередньою адресою, але ще не зареєстровано за іншою?

Податковою адресою платника податків-фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі.

Платник податків-фізична особа може мати одночасно не більше однієї податкової адреси.

Якщо платник податку, відповідно до норм чинного законодавства, зобов’язаний (має право) надати річну декларацію, але на той час проживає не за місцем реєстрації (прописки), то ця форма звітності все одно подається до контролюючого органу за податковою адресою, тобто за місцем реєстрації згідно з паспортними даними. Окрім того, якщо фізична особа знята з реєстрації за однією адресою, але ще не зареєстрована за іншою, то вона все одно повинна подавати декларацію до податкового органу за попередньою податковою адресою. 

Чи є випадки, коли фізична особа може не подавати декларацію?

Обов’язок фізичної особи-платника податку щодо подання декларації про майновий стан і доходи вважається виконаним і декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи:

- виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу;

- від податкових агентів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

- від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений податок на доходи фізичних осіб;

- у вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку.

Фізичні особи звільняються від обов’язку подання декларації і в таких випадках:

- є малолітніми/неповнолітніми або недієздатними особами і при цьому перебувають на повному утриманні інших осіб (у тому числі батьків) та/або держави станом на кінець звітного податкового року;

-  перебувають під арештом або є затриманими чи засудженими до позбавлення волі, перебувають у полоні або ув’язненні на території інших держав станом на кінець граничного строку подання декларації;

- перебувають у розшуку станом на кінець звітного податкового року;

- перебувають на строковій військовій службі станом на кінець звітного податкового року;

 - в інших випадках, визначених Податковим кодексом.

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу “InfoTAX