Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Питання впровадження РРО обговорили під час «гарячої лінії»

опубліковано 02 лютого 2022 о 08:48

В Головному управлінні ДПС у Рівненській  проведено «гарячу лінію»  щодо впровадження РРО для платників єдиного податку. На питання дозвонювачів відповідав в.о. начальника фактичних перевірок управління податкового аудиту Андрій Філіпчук

Надаємо відповіді на запитання, які цікавили платників податків.

Чи застосовують ФОП – платники єдиного податку РРО та/або ПРРО при здійснені роздрібної торгівлі у кіосках насінням на території сіл та селищ міського типу?     

Фізичні особи - підприємці - платники єдиного податку другої - четвертої груп не застосовують реєстратори розрахункових операцій та/або програмні РРО при здійснені роздрібної торгівлі у кіосках насінням, якщо граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій не перевищує:

- на території сіл – 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, на один структурний (відокремлений) підрозділ (пункт продажу товарів);

- на території сіл та селищ міського типу – 500 тис. грн. на один суб’єкт господарської діяльності.

Крім того, у разі перевищення граничного розміру річного обсягу розрахункових операцій фізичні особи – підприємці зобов’язані в місячний термін з дати перевищення зареєструвати та проводити розрахунки з застосовуванням РРО та/або ПРРО.

Як почати роботу з ПРРО?

На веб-порталі ДПС у відповідному розділі банеру «Програмні РРО» розміщені безкоштовні програмні РРО. Для того, щоб розпочати роботу на такому ПРРО, необхідно здійснити наступні кроки:

1. Обрати програмне забезпечення.

2. Отримати кваліфікований електронний підпис (КЕП) для відповідальної особи. На веб-порталі КЕП ДПС розміщено роз’яснення та зразки заповнення документів.

3. Зареєструвати господарську одиницю, де буде використовуватись ПРРО. Повідомити ДПС про такий об’єкт оподаткування шляхом подання повідомлення за формою № 20-ОПП.

4. Подати Заяву про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (форма J/F 1316604) або декілька заяв – за потреби. Заяву в електронній формі подають засобами Електронного кабінету або засобами Єдиного вікна подання електронної звітності. Заява про реєстрацію реєстратора розрахункових операцій

5. Зареєструвати касира на фіскальному сервері. Реєстрація касира здійснюється шляхом подання Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа (форма J/F1391802) через Електронний кабінет платника або будь-яке інше програмне забезпечення із зазначенням ідентифікатора ключа.

6. Ввести в ПРРО перелік товарів.

7. Службовий документ про відкриття/закриття зміни створюється на ПРРО автоматично з присвоєнням локального номеру та направляється до фіскального серверу ДПС. Реєструється сервером шляхом присвоєння номера, який є номером зміни. Номер зміни повідомляється особі, яка відкриває зміну на ПРРО, у відповіді фіскального сервера. На одному ПРРО може бути відкрита одночасно тільки одна зміна. При цьому дозволяється відкрити нову зміну за умови закриття попередньої.

8. Закрити робочу зміну. Для цього формується фіскальний звітний чек/фіскальний звіт.

Подати Заяву про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (форма J/F 1316604) або декілька заяв – за потреби. Заяву в електронній формі подають засобами Електронного кабінету або засобами Єдиного вікна подання електронної звітності. Заява про реєстрацію реєстратора розрахункових операцій

Реєстрація касира здійснюється шляхом подання Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа (форма J/F1391802) через Електронний кабінет платника або будь-яке інше програмне забезпечення із зазначенням ідентифікатора ключа.

Службовий документ про відкриття/закриття зміни створюється на ПРРО автоматично з присвоєнням локального номеру та направляється до фіскального серверу ДПС. Реєструється сервером шляхом присвоєння номера, який є номером зміни. Номер зміни повідомляється особі, яка відкриває зміну на ПРРО, у відповіді фіскального сервера. На одному ПРРО може бути відкрита одночасно тільки одна зміна. При цьому дозволяється відкрити нову зміну за умови закриття попередньої.

 Закрити робочу зміну. Для цього формується фіскальний звітний чек/фіскальний звіт.

Чи необхідно ФОП на загальній системі оподаткування застосовувати РРО та/або ПРРО?

Фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування при здійсненні розрахункових операцій в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг), а також операцій з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмні РРО за виключенням суб’єктів господарювання, яким дозволено проводити розрахункові операції з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій відповідно до чинного законодавства.

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу “InfoTAX