Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В ході вебінару роз’яснили порядок застосування РРО/ПРРО

опубліковано 07 лютого 2022 о 10:39

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області щотижнево для платників податків проводяться вебінари, в ході яких піднімаються актуальні питання щодо податкових новацій.

Так, під час чергового навчання з питань застосування РРО/ПРРО для представників малого бізнесу, головний державний інспектор відділу фактичних перевірок Ірина Озінковська роз’яснила, що  з 1 січня 2022 року використання реєстраторів  розрахункових операцій (далі – РРО) є обов’язковим для усіх платників спрощенців II-IV груп, які здійснюють готівкові розрахунки. Вона також  розповіла хто з суб’єктів господарювання має право проводити розрахункові операції без застосування РРО.

В свою чергу,  завідувачка сектору організації роботи ЦОП, надання адміністративних послуг, електронних сервісів та електронного документообігу податкової служби області Галина Крат зазначила, що відповідно до норм Закону України від 06.07.1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» суб’єкти господарювання самостійно, виходячи з власних потреб, можуть обрати вид РРО (програмний та/або апаратний), засобами якого здійснюється реєстрація розрахункових операцій.

Вона акцентувала увагу, що використання новітніх програмних реєстраторів розрахункових операцій дозволяє зменшити витрати на придбання та обслуговування РРО, в порівнянні з класичною касовою технікою, оскільки програмне забезпечення від ДПС є безкоштовним. Також дозволяє швидко зареєструвати такий ПРРО при відкритті нової торгової точки, інтернет-магазину, тощо, забезпечити покупців зручним доступом до e-чеків. Тож за своїми функціональними та технічними характеристиками програмні РРО можуть повністю замінити класичний касовий апарат.