Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Легалізація заробітної плати, забезпечення сплати ПДФО та єдиного внеску є одним із пріоритетних завдань податківців Рівненщини

опубліковано 09 лютого 2022 о 10:33

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області зазначають, що одним із напрямів роботи податківців є проведення роз’яснювальної роботи щодо дотримання вимог законодавства при виплаті заробітної плати, зокрема недопущення виплати її у розмірах нижче мінімально встановленого рівня.

Комплексні заходи щодо дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці, та контроль за оформленням трудових відносин із найманими працівниками проводяться податківцями на постійній основі. Зокрема, систематично проводиться аналіз наявної інформації та відбір суб’єктів господарювання, які порушують вимоги трудового та податкового законодавства при виплаті заробітної плати. З такими платниками проводиться індивідуальна роз’яснювальна робота щодо порядку оформлення найманих працівників на роботу, недопущення виплати зарплати в «конвертах», своєчасності виплати заробітної плати тощо.

У податковій службі області звертають увагу, що одержуючи заробітну плату «у конвертах» працівники позбавляють себе гарантованого розміру заробітної плати, права на зарахування виробничого стажу, права на оплату лікарняного, права на відпустку, права на достроковий вихід на пенсію (при шкідливих умовах праці), права на допомогу по безробіттю, права на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, права на зарахування виробничого стажу тощо.

Укладення трудового договору дає можливість найманому працівнику бути захищеним чинним трудовим законодавством у разі порушення його прав, а саме: у разі затримки в розрахунку по заробітній платі, відмові в оплаті праці за виконану роботу. Водночас роботодавці зобов’язані надсилати повідомлення про прийняття працівника на роботу до податкових інспекцій за місцем обліку їх як платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Таке повідомлення має бути надіслане до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором. Зразок форми повідомлення про прийняття працівника на роботу затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 17.06.2015 р.№ 413 зі змінами та доповненнями.

Принагідно звертаємо увагу роботодавців на те, що за використання праці найманих працівників з порушенням трудового та податкового законодавства передбачена адміністративна та дисциплінарна відповідальність.

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу “InfoTAX