Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Дія.City - унікальний правовий та податковий простір для IT-галузі та одні з найкращих у Європі умови для розвитку технологічного бізнесу

опубліковано 14 лютого 2022 о 11:27

В Україні розпочав роботу  унікальний правовий та податковий простір для IT-галузі — Дія.City. Це одні з найкращих у Європі умови для розвитку технологічного бізнесу. Що передбачає  такий спеціальний режим, кому це буде цікаво, хто може бути Резидентом Дія Сіті та які податкові переваги йому надаються? Про це – у коментарі в.о. начальника Головного управління ДПС у Рівненській області Владислава Грабового.

Переваги Дія Сіті цікаві як вітчизняним, так і міжнародним компаніям

Перш за все, Дія Cіті - це спеціальний правовий режим для IT-галузі, який передбачає особливі податкові умови для компаній-резидентів.

Він виписаний двома законами. Перший визначає концепцію і правила: хто і за яких умов може бути резидентом Дія Сіті (Закон України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» № 1667-ІХ від 15 липня 2021 року). Другий описує модель оподаткування резидентів "Дія Сіті" (Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» № 1946-ІХ від 14 грудня 2021 року).

І зацікавить він аутсорсингові компанії, R&D-компанії, стартапів. Резидентами спецрежиму можуть стати компанії, які займаються, зокрема: розробкою і тестуванням програмного забезпечення; виданням та розповсюдженням програмного забезпечення; навчанням комп'ютерної грамотності, програмування, тестування та технічної підтримки ПЗ тощо.

При цьому умови спеціального режиму оподаткування поширюються на територію всієї країни та не можуть погіршуватися протягом 25 років. Вступ до Дія.Сіті — добровільний: до нього легко приєднатися та легко з нього вийти. Переваги Дія Сіті будуть цікаві як вітчизняним, так і  міжнародним компаніям. Адже у поєднанні з іншими інструментами  цей податковий режим  дозволить їм активніше розвиватися, залучати інвестиції та створювати якісний високотехнологічний продукт.

 Резидентами Дія Сіті можуть бути виключно юридичні особи

Резидентами Дія Сіті можуть бути виключно юридичні особи, що зареєстровані в Україні та одночасно відповідають всім наступним вимогам:

1)  здійснюють один з видів діяльності (комп’ютерне програмування, консультування з питань інформатизації, діяльність із керування комп’ютерним устаткуванням, видання комп’ютерних ігор та інших програм, надання програмних продуктів у режимі «онлайн», освітня діяльність у галузі ІТ, кібербезпека тощо);

2)  розмір місячної винагороди спеціалістам не менше 1200 євро;

3)  кількість гіг-спеціалістів не менше 9;

4)  сума кваліфікованого доходу юридичної особи за перші 3 місяці не менше 90 відсотків.

Перехід на застосування спеціального режиму оподаткування резидентів Дія Сіті здійснюється за заявницьким принципом.

 «Дія Сіті» = сприятлива податкова система

Головною складовою «Дія Сіті» є сприятлива податкова система:

-         податок на прибуток 18% або податок на виведений капітал 9%;

-         оподаткування податком на доходи фізичних осіб доходів спеціалістів – резидентів «Дія Сіті» у вигляді заробітної плати, винагороди за гіг-контрактом, авторської винагороди за створення службового твору та перехід прав на службові твори за ставкою 5% у разі, якщо такі доходи спеціаліста не перевищують еквівалент 240 тис. євро за рік;

-         сплата єдиного соціального внеску на рівні 22% від мінімальної зарплати;

-         гнучкі форми співпраці з IT-спеціалістами – гіг-контракти, що поєднують переваги фрилансу та соціальні гарантії.

Крім того, це  гарантії захисту інтелектуальної власності; елементи англійського права, що спрощують доступ до інвестицій; гарантії захисту особи та власності від неправомірного втручання силовиків.

Співпраця з ФОП: нові правила оформлення трудових відносин

Закон передбачає гнучку систему залучення ІТ спеціалістів резидентами Дія Сіті: спеціалісти можуть працювати за трудовим договором, гіг-контрактом або як ФОП.

Гіг-контракт - цивільно-правовий договір, за яким гіг-спеціаліст зобов'язується виконувати роботи та/або надавати послуги відповідно до завдань резидента Дія Сіті як замовника, а резидент Дія Сіті зобов'язується оплачувати виконані роботи та/або надані послуги і забезпечувати гіг-спеціалісту належні умови для виконання робіт та/або надання послуг, а також соціальні гарантії, передбачені Законом. Серед переваг такої співпраці: регулювання відносин виключно профільним Законом та умовами гіг-контракту; уникнення ризику перекваліфікації відносин у трудові; розмір винагороди може визначатися в т. ч. в іноземній валюті; надання соціальних прав та гарантій: права на оплачувану перерву у наданні послуг, лікарняний тощо; можливість працювати віддалено та отримувати при цьому компенсацію витрат, пов'язаних з переїздом та проживанням; можливість розірвання гіг-контракту протягом перших 3 місяців шляхом направлення письмового (електронного) повідомлення протягом 3 календарних днів; можливість співпраці з декількома компаніями та ряд інших.

 Дія Сіті діятиме паралельно з поточними умовами розвитку ІТ

Важливо, що Дія Сіті дає додаткову можливість для комфортного ведення бізнесу. Такі умови мають стимулювати діяльність компаній, що працюють у галузі інформаційних технологій, зокрема шляхом встановлення ефективного рівня податкового навантаження для сприяння детінізації розрахунків у сфері оплати праці та підвищення конкурентоспроможності вітчизняних ІТ-компаній на зовнішньому ринку.