Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про податкову амністію та декларування доходів громадян в ефірі телеканалу «ITV media group»

опубліковано 15 лютого 2022 о 15:03

Про початок деклараційної кампанії – 2022 та податкову  амністію податківці Рівненщини говорили під час зустрічі з журналістами телеканалу «ITV media group». Зокрема,   заступник начальника управління податкового адміністрування фізичних осіб ГУ ДПС у Рівненській області Віта Іванчик розповіла, що  з 1 січня розпочалась кампанія декларування громадянами доходів, отриманих протягом минулого 2021 року.

Обов’язковому декларуванню підлягають:

- доходи, з яких при нарахуванні або виплаті податок на доходи фізичних осіб не утримувався;

- доходи від особи, яка не є податковим агентом (наприклад від здачі в оренду власного рухомого чи нерухомого майна, продажу власного майна, продажу власної сільськогосподарської продукції фізичним особам та інші);

- доходи у вигляді спадщини  та подарунків від осіб, які не є членами сім’ї  І та ІІ ступеня споріднення;

- доходи від продажу інвестиційних активів;

- іноземні доходи та деякі інші, в передбачених Податковим кодексом випадках.

Граничний термін подання такої  декларації за звітний 2021 рік – 03 травня поточного  2022 року.

Водночас, громадяни мають право задекларувати податкову знижку,  шляхом подання декларації до 31 грудня поточного року.  Аби скористатися правом на податкову знижку, необхідно зібрати всі підтверджуючі документи, які пов’язані з понесеними у звітному році витратами, та надати їх копії. Новація у застосуванні податкової знижки –знижка  за витратами на лікування  КОВІД.

Також Віта Іванчик повідомила, що з 01.09.2021 року триває кампанія одноразового добровільного декларування  активів громадян. Декларант, який скористається податковою амністією, має сплатити до бюджету одноразовий збір, який є значно нижчими, ніж встановлені законом податки, наприклад, податок на доходи фізичних осіб, що становить 18%. Зокрема, для оподаткування застосовуються наступні ставки: 5 % загальна ставка для активів в Україні, 9 % - для закордонних активів, 2,5 % - для декларування активів у вигляді облігацій внутрішньої державної позики. При цьому одноразову (спеціальну) добровільну декларацію декларант подає виключно в електронній формі через електронний кабінет платника. І подати таку декларацію необхідно до 1 вересня 2022 року.