Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Відбувся черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»

опубліковано 17 лютого 2022 о 13:33

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області  відбувся  сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»  з питань новацій податкового законодавства, передбачених Законами України №1914 та №1525. На запитання платників відповідала заступник начальника ГУ ДПС у Рівненській області Зоя Хоній.

 Надаємо відповіді на питання платників податків.

 Які зміни у нарахуванні та сплаті плати за землю внесені до Податкового кодексу Законом №1914?

Уточнено правові підстави для нарахування земельного податку по земельним часткам (паї), які знаходяться в користуванні на підставі рішення органу місцевого самоврядування про виділення земельної ділянки у натурі (на місцевості) власнику земельної частки (паю);

встановлено, що органи місцевого самоврядування надають інформацію про виділення земельних ділянок у натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) контролюючим органам за місцезнаходженням земельних ділянок:

документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України (паспорта громадянина);

реєстраційний номер облікової картки платника податків;

кадастровий план земельної ділянки з проекту землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв);

сертифікат на право на земельну частку (пай).

За якою формо  подає податкову декларацію з ПДВ  особа – нерезидент?

Законом України від 03 червня 2021 року № 1525-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо скасування оподаткування доходів, отриманих нерезидентами у вигляді виплати за виробництво та/або розповсюдження реклами, та удосконалення порядку оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам» внесено зміни до Податкового кодексу України в частині оподаткування ПДВ.

Так, особа — нерезидент — платник ПДВ, яка постачає фізичним особам електронні послуги, місце постачання яких розташоване на митній території України, подає до податкових органів спрощену податкову декларацію з ПДВ. Форма такої декларації, а також особливості її складання та подання визначені Наказом Міністерства фінансів України від 21 жовтня 2021 року № 555, який набрав чинності з 01 січня 2022 року.

Особа — нерезидент, платник ПДВ, яка постачає фізичним особам електронні послуги, складає спрощену податкову декларацію і подає її в електронній формі через спеціальне портальне рішення для користувачів нерезидентів шляхом електронної ідентифікації протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) періоду. Декларація подається незалежно від того, здійснювалося чи ні постачання фізичним особам електронних послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, такою особою-нерезидентом протягом звітного (податкового) періоду. У спрощеній податковій декларації зазначаються:

а) найменування особи — нерезидента, зареєстрованої як платник ПДВ;

б) індивідуальний податковий номер особи — нерезидента, зареєстрованої як платник ПДВ;

в) звітний (податковий) період, за який подається спрощена податкова декларація;

г) договірна вартість постачання електронних послуг, без урахування податку;

ґ) сума ПДВ.

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу “InfoTAX