Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ПДВ в умовах воєнного стану

опубліковано 16 березня 2022 о 16:30

Державна податкова служба України у зв’язку з прийняттям Верховною Радою України 03.03.2022 Закону України№ 2118 – ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування та подання звітності у період дії воєнного стану» повідомляє, що на період до припинення або скасування воєнного стану на території Україниплатників податків звільнено від передбаченої відповідальності за дотримання термінів сплати податків і зборів, подання звітності, реєстрації у відповідних реєстрах податкових накладних (п.69.1 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ)).

Враховуючи те, що на сьогодні в умовах дії воєнного стану електронні сервіси ДПС працюють з певними обмеженнями та платники податку на додану вартість не мають можливості реєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) податкові накладні та розрахунки коригування до них,у податковій звітності з податку на додану вартість:

- за звітний період лютий 2022 року– податкові зобов’язання та податковий кредит формуються на підставі зареєстрованих в ЄРПН податкових накладних (що були зареєстровані в ЄРПН до 24.02.2022) та наявних у платника первинних документів бухгалтерського обліку, складенихвідповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансовузвітність в Україні»(по операціях, не підтверджених зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними та розрахунками коригування до них) (далі – первинний (розрахунковий) документ);

- за наступнізвітні періоди в період дії воєнного стану –податкові зобов’язання та податковий кредитмають формуватися на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів.

 

Щодо відображення в податкових деклараціях з ПДВ сум податкових зобов’язань та податкового кредиту на підставі не зареєстрованих в ЄРПН податкових накладних та первинних документів

 За наявності можливості, платники податку можуть відображати в Таблиці 1.1 додатку 1 до податкової декларації з ПДВвідомості про сумиПДВ, включені до складуподатковихзобов’язань за звітний (податковий) період, по не зареєстрованих в ЄРПНподатковихнакладних/розрахунках коригування та по первинних (розрахункових) документах, на дату поданняподатковоїдекларації з ПДВ.

Саме дані відображені в таблиці 1.1. (по не зареєстрованих в ЄРПН податкових накладних/розрахунках коригування) будуть сприяти в подальшому реєстрації в ЄРПН податкових накладних та розрахунків коригування за рахунок показника ∑Перевищ («другого реєстраційного ліміту», обрахованого відповідно до пункту 2001.9 статті 2001 ПКУ).

Суми податкового кредиту з ПДВ сформовані на підставі даних первинних (розрахункових) документів, отриманих від постачальників товарів/послуг, повинні відображатися платниками ПДВ у таблиці 2.1. відомості про операції з придбання з податком на додану вартість, які підлягають оподаткуванню за основною ставкою та ставками 7% і 14%,додатку 1 до податкової декларації з ПДВ, та одночасно покупець, за наявності можливості, включає до заяви про допущення продавцем товарів/послуг помилок при зазначенні обов’язкових реквізитів податкової накладної та/або порушення продавцем граничних термінів реєстрації в ЄРПН податкової накладної та/або розрахунку коригування додатку 7 до податкової декларації з ПДВ (подання такої заяви не має наслідків притягнення до відповідальності).

При поданні податкової звітності з ПДВ, в якій відображаються податкові зобов’язання, сформовані на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів, та по не зареєстрованим в ЄРПН податкових накладних та розрахунках коригування у платника податку буде формуватись в СЕА ПДВ показник ∑Перевищ та, відповідно, зменшуватись реєстраційний ліміт в СЕА ПДВ.

Після завершення дії воєнного стану платники зобов’язані забезпечити реєстрацію в ЄРПН всіх податкових накладних та розрахунків коригування, реєстрація яких відтермінована на час дії військового стану.

Зурахуванням положень пункту 200 1.9. ст. 200 1 ПКУ платники податку матимуть можливість реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН(навіть при від’ємному значенніреєстраційного ліміту визначеного відповідно до пункту 200 1.3 статті 2001 ПКУ), зокрема, за умови сплати нарахованих податкових зобов’язань по податковій декларації за лютий 2022 року та інших звітних періодах в період дії воєнного стану,за рахунок «другого реєстраційного ліміту», обрахованого відповідно до пункту 2001.9 статті 2001 ПКУ.

Всі податкові зобов’язання та податковий кредит, задекларовані платниками під час дії такого воєнного стану на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів, підлягають обов’язковому уточненню (приведенню у відповідність) з урахуванням даних податкових накладних та розрахунків коригування, зареєстрованих в ЄРПН.

Щодо розрахунків з бюджетом по ПДВ

Сплата до бюджету узгоджених податкових зобов’язань з податку на додану вартість, що задекларовані платникомв поданих податкових деклараціях з ПДВ,здійснюється платником шляхом поповнення електронного рахунку у СЕА ПДВ.

У подальшому, у терміни визначені ПКУ,ДПС на підставі поданих платниками податку податкових декларацій (уточнюючих розрахунків) будуть сформованівідповідні реєстрина перерахування сум податку до бюджету. Такі реєстри у визначені термінибудуть спрямовані до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів (Держказначейство), для здійснення перерахування таких сум до бюджету.

Відповідно кошти, які платники податку зарахували на електронний рахунок у СЕА ПДВ,будуть врахованіпри обрахунку розміру реєстраційного ліміту, що обчислюється відповідно до пункту 2001.3 статті 2001ПКУ.

Слава Україні!